Wereldkampioen en kroonprins bovenaan in schaaktoernooi; Timman herhaalt de zetten tegen Kasparov

AMSTERDAM, 29 MAART. Na zes ronden van de negen staan Gari Kasparov en Vladimir Kramnik samen bovenaan in het VSB-schaaktoernooi, zoals ze ook samen bovenaan de wereldranglijst staan. Het duurde even voor ze op gelijke hoogte waren en nu kunnen ze het in de volgende ronde, die morgen gespeeld wordt, meteen onderling uitvechten, de wereldkampioen en de door hemzelf aangewezen kroonprins.

Kramnik won gisteren van Topalov en Kasparov speelde remise tegen Timman.

Het ging tot nu toe niet erg goed met Timman in dit toernooi en als het niet goed met je gaat heb je de volksgunst niet mee. Het was opvallend hoe bij het kleinste wolkje van gevaar dat voor Timman in het verschiet kwam, tallozen al meteen zijn directe ondergang voorspelden. In feite was het Kasparov die bijna de hele partij in gevaar was. De konings-indische opening (een tijdlang net zoals in Piket-Kasparov) verliep langs gebaande wegen. In de databanken werd gevonden dat de stelling na de dertiende zet ook was voorgekomen in een partij Timman-Tuk, Den Haag 1966. Toen was Timman veertien. In het vervolg bleek dat in de tussentijd zijn inzichten over de stelling gerijpt waren.

De strijd werd verscherpt door een pionoffer van Kasparov. Hij deed het niet omdat hij grote ambities had, maar omdat tomeloze activiteit nu eenmaal zijn manier van verdedigen is. Scherp spel, beide koningen in gevaar, een moeilijke tijdnoodfase met onnauwkeurigheden aan beide kanten. Toen de tijdcontrole gehaald was, maakte Timman, duidelijk vermoeid door de zware strijd, remise door herhaling van zetten. Kasparov liet achteraf zien dat er een manier was geweest waarop Timman het hem nog lange tijd heel moeilijk had kunnen maken.

Kramnik had na zijn overwinning in de eerste ronde alleen maar rustige remises gemaakt, en misschien was hij daarmee doorgegaan als Topalov hem niet provocerend de gelegenheid had gegeven om de strijd op een gunstige manier te compliceren. Topalov kreeg er gauw spijt van dat hij de vriendelijke reus getart had. Als een stoomwals ging Kramnik met zijn centrumpionnen naar voren en hij vaagde Topalov moeiteloos weg.

Lautier won van Gelfand met energiek aanvalsspel, Piket won bijna van Short, maar moest ervaren dat de vette pluspion die hij met hard en goed werken had verworven net niet genoeg was. Short wist met een handige tegenactie remise door eeuwig schaak te maken.

Seirawan-Anand was een kalme remise, voornamelijk opmerkelijk doordat Anand weer eens zijn oude bliksemschaak liet zien. Minder dan een uur bedenktijd gebruikte hij voor de hele partij van 35 zetten. De laatste jaren had hij zich dat afgewend, maar in dit toernooi kan hij er moeilijk toe komen om rustig in het schaakbord te verzinken. Wit Lautier-zwart Gelfand 1. d2-d4 d7-d5 2. c2-c4 c7-c6 3. Pg1-f3 Pg8-f6 4. Pb1-c3 e7-e6 5. e2-e3 Pb8-d7 6. Lf1-d3 d5xc4 7. Ld3xc4 b7-b5 8. Lc4-d3 Lc8-b7 9. 0-0 a7-a6 10. e3-e4 c6-c5 11. d4-d5 c5-c4 12. Ld3-c2 Dd8-c7 13. d5xe6 f7xe6 Dit ziet er een beetje wankel uit voor zwart, maar het is tegenwoordig heel populair. Lautier vindt een agressieve bestrijdingsmethode met een pionoffer. 14. Pf3-d4 Pd7-c5 15. Lc1-e3 0-0-0 16. Dd1-e2 e6-e5 17. Pd4-f3 Pc5xe4 Het ligt voor de hand om het offer aan te nemen, maar Gelfand was er achteraf niet erg tevreden over. Andere mogelijkheden bevielen hem overigens ook niet. 18. Pc3xe4 Pf6xe4 19. a2-a4 Pe4-c5 20. a4xb5 a6xb5 21. b2-b3 c4xb3 22. Lc2-f5+ Kc8-b8 23. De2xb5 g7-g6 24. Lf5-h3 Td8-d5 25. Tf1-b1 Dc7-c6 26. Db5-c4 Lf8-e7 27. Pf3-d2 Th8-d8 28. Pd2xb3 Een totaal succes voor de witte aanval. Hij heeft de zwarte koningsvleugel geheel van pionnen weten te ontbloten. Gelfand had hier nog maar een paar minuten bedenktijd en zijn stelling is nauwelijks speelbaar meer. Hij waagt een woeste uitval waarvan hij de consequenties niet goed meer kon berekenen. 28...Dc6-a4

Gebaseerd op de zwakte van wits onderste rij, maar het is niet verwonderlijk dat er een weerlegging is. 29. Pb3xc5 Td5-d1+ 30. Tb1xd1 Td8xd1+ 31. Ta1xd1 Da4xc4 32. Pc5-d7+ Zwart gaf op, hij verliest zijn dame en blijft een stuk achter.

    • Hans Ree