Vraagtekens over status Corsica

PARIJS, 29 MAART. In Parijs en Brussel zijn vraagtekens gezet bij de toekenning van bijzondere belastingvoordelen aan het Franse eiland Corsica (250.000 inwoners). De regering in Parijs heeft het door separatisten onveilig gemaakte eiland de status van 'zone franche' toegekend, een pakket maatregelen dat bedoeld is voor steden met economische problemen. Een woordvoerder van de Europese Commissie, die toestemming moet geven voor deze economische bevoordeling, heeft verklaard dat men de toekenning van de bijzondere status via een persbureau heeft moeten vernemen. Onlangs sprak de Franse minister van Stadszaken, Gaudin, in Brussel af dat 35 Franse stedelijke gebieden deze fiscale prikkel krijgen. Franse media reageren sceptisch op de aankondiging, die zeer snel volgt op de jongste golf van terreur en een initiatief van de minister van Binnenlandse Zaken, Debré, om tot gesprekken te komen met de separatistische beweging op Corsica. Volgens critici heeft de regering zich door wapengekletter en een aantal nooit opgehelderde moorden tot verstrekkende concessies laten bewegen.