Vier fracties Emmen: Rijk moet wachtgeld burgemeester betalen

EMMEN, 29 MAART. De fracties van PvdA, D66, RPF/GPV en Socialistische Partij (SP) in Emmen zijn het niet eens met de financiële afwikkeling van het ontslag van burgemeester A. Lensen. Ze vinden dat minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) zich aan zijn verantwoordelijkheid onttrekt, omdat hij de gemeente voor betaling van het wachtgeld van de burgemeester laat opdraaien.

Dijkstal zou volgens raadsleden alleen bereid zijn geweest Lensen eervol ontslag te verlenen, op voorwaarde dat de gemeente het wachtgeld bekostigt. De vier raadsfracties zijn het hiermee niet eens. Ze vinden dat volgens het staatsrecht de Kroon burgemeesters benoemt én ontslaat en het rijk dus ook de kosten voor zijn rekening moet nemen. Fractievoorzitter J. van Rossem van de SP stelt dat de fracties in de Emmense gemeenteraad onder druk zijn gezet door Dijkstal om zelf het wachtgeld te betalen. “Kruidenierspolitiek”, oordeelt Van Rossem. Dat Dijkstal heeft verklaard zich in te zetten om een andere functie voor Lensen te zoeken noemt hij “een zoethoudertje”. “Als de minister hem eervol ontslag verleent, moet hij ook betalen.”

Dijkstal zou echter de nieuwe beleidslijn hanteren dat “wie bepaalt, betaalt”. W. Dirks van GroenLinks stelt dat Dijkstal de raad voor het blok heeft gezet. “Hij appelleert aan ons gevoel van fatsoen en respect, maar komt zelf met dit oneerbare voorstel. Eervol ontslag, alleen als hij zelf niet hoeft mee te betalen.” Ook fractievoorzitter H. Lübbers (CDA) vindt het niet terecht dat een gemeente voor het wachtgeld moet opdraaien. Volgens hem opent de nieuwe beleidslijn de weg naar een gekozen burgemeester. “Als gemeenten toch moeten betalen, moeten ze ook de vrijheid krijgen om zelf een burgemeester te kiezen.”

De fracties van PvdA, D66, SP en RPF/GPV willen de zaak via hun Tweede-Kamerfracties aankaarten. Volgens een woordvoerder van Binnenlandse Zaken is het niet “automatisch” zo dat het rijk wachtgeld betaalt als een gemeenteraad een burgemeester niet langer wenst. “Ik ga niet op de regeling in Emmen in. In het algemeen is het zo dat in negen van de tien keer de voordracht van de vertrouwenscommissie wordt gevolgd. Is het dan fair om, als een raad niet meer door één deur kan met een burgemeester, het rijk voor de kosten van het wachtgeld te laten opdraaien?”

Normaal betaalt het rijk die kosten wel, bijvoorbeeld bij vut of ontslag van een burgemeester na gemeentelijke herindeling. Vorig jaar moest Eibergen na het vertrek van de burgemeester zelf de wachtgeldregeling financieren.