Verkoop Bruna schroeft resultaat van KBB op

AMSTERDAM, 29 MAART.Dank zij de verkoop van boekhandelketen Bruna heeft het detailhandelsconcern Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB) een netto resultaat kunnen boeken van 146,2 miljoen gulden, het beste resultaat uit de geschiedenis van KBB en 23,5 miljoen meer dan het jaar ervoor. Zonder deze buitengewone bate daalde de winst (het netto resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening) echter met 20 procent tot 98,6 miljoen gulden. KBB zal ook dit jaar een dividend uitkeren van 3,40 gulden.

KKB-topman Th. S. Henselijn constateerde vanochtend bij de toelichting op de jaarcijfers dat het bedrijf een zeer moeilijk jaar achter de rug heeft. Wel ziet Henselijn de openingen op zondag als “een schot in de roos.”. Hij waagde zich niet aan voorspellingen voor het lopende boekjaar (tot 1 januari 1987).

De omzet van KBB steeg met 2 tot 5,6 miljard, vooral dank zij uitbreiding van het aantal winkels en de overname van Superdoe en Van Dalen. De omzetgroei werd vooral buiten Nederland gerealiseerd (14,2 procent).

De solvabiliteit is gestegen van 47,8 tot 51 procent. De sector warenhuizen stelde teleur, de omzet liep terug met 2,4 procent en het bedrijfsresultaat nam af met 31,3 miljoen tot 85 miljoen.