Topman: 'de klanten willen het'; ING stapt in 'groene' zaken

AMSTERDAM, 29 MAART. Was 'ie nu groen, blauw of oranje, die leeuw van de Postbank? Bestuursvoorzitter drs. A. Jacobs van bank en verzekeraar ING zag even alle kleuren van de regenboog vanaf de 16-de verdieping van het rijzige ING-hoofdkantoor in Amsterdam-Zuidoost. De leeuw op het logo van de financiële grootmacht achter hem was oranje. Jacobs dacht dat de nieuwe leeuw in de 'groene' Postbank die ING gaat opzetten, ook groen zou worden. Die blijft Postbank-blauw, souffleerde plaatsvervangend voorzitter G. van der Lugt.

's Lands grootste financiële bolwerk (154 miljard gulden beleggingen, 52.144 medewerkers) stapt in groene zaken. Binnen een paar jaar moet die bank een miljard gulden aan kredieten hebben verstrekt voor milieuvriendelijke projecten, zei Van der Lugt achteloos na afloop. Als de Postbank iets doet, zijn de getallen snel groot. Met 6,7 miljoen rekeningen is de bank nummer één op de particuliere massamarkt. “Klanten willen het”, zei Van der Lugt over de nieuwe groene dochter. “De maatschappij vraagt erom.” Na de Triodos Bank komt ook ING met een milieu-jaarverslag, beloofde hij.

De 'groene' Postbank zal gebruik maken van de fiscale voordeeltjes die het kabinet heeft ontworpen voor investeringen in milieuprojecten. Tot nu toe heeft dat zijn weg naar de financiële wereld gevonden in de vorm van beleggingsfondsen die het geld van particulieren investeren in milieuprojecten, zoals windmolenparken.

Deze fondsen zijn razend populair: het levert de beleggers een fiscaal voordeel op. Het risico van het project komt wel voor hun rekening. Dat vond de Postbank voor haar klantenkring iets te riskant. Zij lanceert een bank waar klanten spaarcertificaten kunnen kopen met een netto rente, die zij verder niet meer aan de fiscus hoeven op te geven. Die rente ligt lager dan rente op gewone spaarrekeningen en dat voordeeltje moet de 'groene' Postbank dan weer doorgeven aan de ondernemers wier projecten zij financiert. De spaarder krijgt altijd zijn geld terug, verzekerde Van der Lugt. De Postbank staat garant.

De bank heeft krachtig gelobbyd in Den Haag om zoveel mogelijk projecten onder de fiscaal voordelige groene regeling te brengen. Dat is gelukt. De nieuwe bank zal niet aleen windenergie financieren, maar ook de stadsverwarming van Purmerend en - daar verwacht Van der Lugt veel van - ook elektriciteitscentrales, althans, die onderdelen, zoals waterzuivering, die door de 'groene' ballotage komen.

Elektriciteitscentrales zijn het soort kapitaalvretende grote projecten dat de 'groene' Postbank nodig heeft om de verwachte aanwas van spaargelden te kunnen inzetten.

Groen, blauw of oranje, winstgroei staat centraal. Jacobs was uiterst content met de 15 procent stijging van de winst per aandeel (9,60 gulden) die ING beleggers over 1995 voorschotelt, maar hij wilde een smetje niet verhelen. In het verzekeringsbedrijf, goed voor 55 procent van de 3,86 miljard gulden winst voor belastingen, waren de kosten veel rapper gestegen dan de premie-inkomsten. De doelstelling is precies andersom. Er speelden nogal wat incidentele factoren. Verder reorganiseren om de kostprijs te verlagen en een nieuwe automatiseringsimpuls moeten een oplossing bieden.

Jacobs illustreerde de financiële kracht van ING aan de hand van het verloop van het eigen vermogen van de groep. Overnames, zoals vorig jaar van de Britse elitebank Barings, kostten ING 1,6 miljard gulden aan extra betaalde premie boven de boekwaarde. Valutaverliezen op buitenlandsse dochters: 0,7 miljard gulden weg. Een extra voorziening voor de levensverzekeringspolissen, omdat mensen langer leven en de verzekeraars dus langer moeten uitbetalen: 1 miljard gulden.

ING kan het op het oog makkelijk verstouwen. De waarde van de beleggingen alleen al steeg vorig jaar met 2,8 miljard gulden, en dan hield ING nog 1,4 miljard eigen winst in het bedrijf en namen beleggers ook nog eens een deel van hun dividend in aandelen op. Goed voor 1,1 miljard. Eind 1995 was het eigen kapitaal met 2 miljard aangegroeid tot bijna 24 miljard.

En dat is nog lang niet alles. De ING Bank heeft nog geheime reserves van misschien wel 2,5 miljard gulden. Volgend jaar gaat ook die schatkamer open: Europese regels dwingen de Nederlandse banken hun laatste geheim prijs te geven. Openbaarmaking van deze stille reserves was altijd een eis van de Amerikaanse beursautoriteiten voor toelating tot Wall Street. Ergens in het derde kwartaal van volgend jaar zal ING die stap zetten. Daarvoor moet bank en verzekeraar ING, een combinatie die in de VS zelf verboden is, zijn cijfers opstellen conform de Amerikaanse regels. Toen Daimler-Benz naar Wall Street ging, bleek zij volgens de Amerikaanse regels opeens verlies te maken. Zo ver zal het met ING niet komen, denkt Jacobs. “Ik hoop duidelijk te kunnen maken dat ons resultaat heel conservatief berekend wordt.”