TEXAANSE KARNEMELKTAART

Texaans eten heeft, net als Texaanse muziek, een geheel eigen stijl. Deze is ontstaan uit de contacten tussen de inheemse Indianen en Mexicanen en kolonisten uit verschillende landen, met name Duitsland en Spanje. Deze romige taart bakte men in tijden dat er geen vers fruit in seizoen verkrijgbaar was. De taart is nu een echt Texaanse klassieker.

Voor een taart van 27 centimeter doorsnede.

Deeg: 125 gram bloem 2 eetlepels fijne tafelsuiker 1 theelepel zout 100 gram koude boter 3 tot 4 eetlepels koud water Doe de bloem in een kom en schep er de suiker en het zout door. Snijd de boter in stukjes en doe in de kom met het bloemmengsel. Snijd de boter door de bloem met twee messen of een deegsnijder tot het mengsel op fijn broodkruim lijkt. Roer er met een vork zoveel water door dat u een samenhangend mengsel krijgt. Vorm het deeg met uw handen tot een bal. Wikkel de bal deeg in folie en leg circa een uur in de koelkast. Rol het deeg uit, bekleed er een quichevorm van 27 centimeter doorsnede mee en zet even in de koelkast.

Vulling: 4 eetlepels bloem 400 gram suiker snufje zout 125 gram boter, gesmolten 3 grote eieren, losgeklopt 2,5 deciliter karnemelk 1 eetlepel geraspte citroenschil 3 eetlepels vers citroensap 1 theelepel vanille-essence theelepel gemalen kaneel theelepel versgeraspte nootmuskaat Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Doe de bloem, suiker en het zout in een grote kom. Roer er de gesmolten boter door en meng goed. Roer er vervolgens de losgeklopte eieren door en meng weer goed. Roer er de karnemelk door. Voeg ten slotte de citroenschil, het sap, de vanille en specerijen toe en meng goed. Giet het karnemelkmengsel in de met deeg beklede vorm en zet circa een uur in de oven of totdat een ingestoken satéstokje er schoon uitkomt. Laat de taart even afkoelen voor u hem in punten snijdt.

    • Kim Maclean