Onderzoek naar gebruik drugsgelden door CRI

DEN HAAG, 28 MAART. Het ministerie van Justitie stelt een nader onderzoek in naar de aanwending door de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) van circa een half miljoen gulden drugsgeld in een opsporingsonderzoek.

Dit is vanmorgen desgevraagd bevestigd door een woordvoerder van het departement. NRC Handelsblad schreef woensdag dat de CRI in 1993 onder meer 400.000 gulden uitbetaalde aan twee criminele infiltranten die eerder onder regie van de politie in staat waren gesteld een partij soft drugs van 2.500 kilo te verkopen. Ook zou de politie een kleine 60.000 gulden aan crimineel geld uitgekeerd hebben gekregen als vergoeding voor hotel- en reiskosten.

Deze betalingen werden volgens bronnen bij politie en justitie door de CRI verricht van een bankrekening waarop 930.000 gulden drugsgeld stond geparkeerd. Dat geld was de winst die de twee infiltranten behaalden bij de verkoop van de 2.500 kilo soft drugs. Het werd in 1993 in beslag genomen door de Amsterdamse politie en afgeleverd bij de CRI.

Onduidelijk is wie destijds de CRI opdracht heeft gegeven het drugsgeld aan te wenden voor de opsporing, een methode die door de commissie-Van Traa ernstig is bekritiseerd. Het betreffende opsporingsonderzoek - de 'Cargo-zaak' - was een samenwerking van het openbaar ministerie op Aruba en in Amsterdam. Bronnen bij beide parketten spreken elkaar tegen over de vraag wie destijds de CRI verzocht het drugsgeld uit te betalen. “Daarin moet helderheid komen”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Justitie. Het departement trekt ook de bewering van de infiltranten na, die volgens bronnen bij politie en justitie zeggen dat zij de 400.000 gulden nooit hebben ontvangen.

Premier Eman van Aruba vertrekt morgen naar Nederland voor onderhoud in Den Haag. Hij kaartte de kwestie van het drugsgeld vorige maand aan omdat het geld nooit is geretourneerd aan Aruba. Enkele politie- en justitiemensen hadden dit tegenover de commissie-Van Traa verklaard. Inmiddels is gebleken dat dit niet gebeurde omdat de Arubaanse procureur-generaal Zwinkels vreesde voor lekken bij de banken op Aruba en het Amsterdamse OM verzocht het geld bij de CRI te stationeren.