Onderminister noemt hervatting Koreaanse oorlog 'onafwendbaar'

TOKIO/WASHINGTON, 29 MAART. Een hoge Noordkoreaanse functionaris heeft vandaag gezegd dat een nieuwe oorlog op het Koreaanse schiereiland onafwendbaar is. “De vraag is niet of er oorlog zal komen, maar wanneer”, aldus de onderminister van Defensie, maarschalk Kim Kwang Jin, in een verklaring die werd verspreid door het officiële persbureau KCNA. Hij zei te vermoeden dat Zuid-Korea een grote aanval op het noorden voorbereidt.

Kim verwees naar grootschalige militaire oefeningen van het Zuidkoreaanse leger, die “in omvang en intensiteit groter waren dan voorheen”. Ook de afwijzing door Seoul, gisteren, van hervatting van de inter-Koreaanse dialoog, zou wijzen op “agressieve bedoelingen” uit Zuid-Korea. De Zuidkoreaanse regering heeft nog niet op de beschuldigingen gereageerd, maar heeft de legeroefeningen steeds omschreven als “puur defensief”.

Kim Kwang Jin noemde de militaire oefeningen van Zuid-Korea vandaag echter “provocerend”. Volgens de Noordkoreaanse maarschalk meent Zuid-Korea het huidige voedselgebrek, een gevolg van overstromingen, en “andere tijdelijke problemen” in Noord-Korea aan te kunnen grijpen voor “agressie”. Kim zegt verder dat de Zuidkoreaanse regering met aanvallen op Noord-Korea, in woord of daad, de aandacht wil afleiden van haar eigen problemen. Twee voormalige presidenten van Zuid-Korea zitten in de gevangenis op verdenking van fraude en muiterij en ook de zittende president Kim Young Sam dreigt bij het schandaal betrokken te worden.

Zuid-Korea vreest op zijn beurt dat Noord-Korea met een 'wanhoopsaanval' de politieke en economische problemen in eigen land wil maskeren. Het isolement van het orthodox-communistische bewind in Noord-Korea is de laatste jaren sterk toegenomen. Jarenlang steunde Pyongyang op de hulp van de Sovjet-Unie en China, terwijl de 'Grote Leider', Kim Il Sung het land in een ijzeren greep hield. De Sovjet-Unie is verdwenen en daarmee haar hulp, en Kim Il Sung is dood (8 juli 1994). De 100 procent planeconomie en het systeem van vrijwel volledige autarkie staat nu onder grote druk. In de zomer van 1995 werd Noord-Korea getroffen door grote overstromingen die de toch al zwakke voedselvoorziening verder in het ongerede brachten. Bovendien is nog altijd onzeker wie de opvolger van Kim Il Sung is. Hoewel wordt aangenomen dat zijn zoon, Kim Jong Il, de sterke man is, is Kim jr. niet benoemd tot president en partijleider, de twee hoogste ambten in Noord-Korea.

Na de dood van Kim Il Sung werd ook de stroef verlopende dialoog tussen Noord- en Zuid-Korea afgebroken. Noord-Korea gaf hiervoor als reden op dat Zuid-Korea weigerde het Noordkoreaanse volk te condoleren met de dood van Kim. In Zuid-Korea overheerst de opvatting dat de problemen Noord-Korea boven het hoofd groeiden en het een ontmoeting met Zuid-Korea niet langer aandurfde.

Communistisch Noord-Korea en democratisch Zuid-Korea zijn officieel nog steeds in staat van oorlog met elkaar. De Koreaanse oorlog (1950-53) werd destijds beëindigd met een wapenstilstand, maar een vredesakkoord is nooit getekend. Begin deze maand poogde Noord-Korea een oud intiatief nieuw leven in te blazen: directe onderhandelingen met de Verenigde Staten over een vredesverdrag. De Amerikanen ondersteunen de Zuidkoreanen in hun eis dat de twee Korea's onderling de vrede moeten tekenen. Noord-Korea noemt de Zuidkoreaanse regering een “Amerikaans marionettenregime”.

Intussen heeft de commandant van de Amerikaanse troepen in Zuid-Korea, Gary Luck, gewaarschuwd voor een dreigende ineenstorting van het Noordkoreaanse regime. “Gelet op het grote voedselgebrek dat zich ontwikkelt in Noord-Korea is de vraag niet langer òf het land zal desintegreren, maar wanneer en hoe”, zei Luck gisteren tegen een Senaatscommissie. De generaal zei verder te vrezen dat Noord-Korea “agressieve maatregelen tegen zijn zuiderburen zal nemen in een desperate poging de aandacht van zijn binnenlandse problematiek af te wenden”. In Zuid-Korea zijn 37.000 Amerikaanse militairen gelegerd. (AFP, AP)