Nieuw plan voor hulp aan Palestijnen

WASHINGTON, 29 MAART. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Christopher, heeft gisteren een plan aangekondigd om de Palestijnse bevolking in de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook te helpen. Na een reeks zelfmoordaanslagen van de moslim-extremistische beweging Hamas heeft Israel beide gebieden hermetisch afgesloten, waardoor de economie daar is verlamd.

De minister deed de aankondiging bij de opening van een tweedaagse conferentie in Washington over de bestrijding van terrorisme. De bijeenkomst was een vervolg op de antiterrorisme top die op 13 maart in de Egyptische stad Sharm el-Sheikh werd gehouden.

Het plan is, aldus Christopher, opgesteld door de speciale VN-coördinator voor hulp aan de Palestijnen, in nauw overleg met de Israelische regering en die van de Palestijnse bestuursautonomie. Als onderdeel van het plan heeft Israel erin toegestemd bouwmaterialen bij de grensposten bij de Gazastrook door te laten. Ook vrachtauto's uit Egypte zal Israel doorlaten. Daarnaast worden maatregelen getroffen voor de uitvoer van citrusvruchten uit de bestuursautonomie via havens in Israel en Jordanië. Binnen enkele dagen wordt er een spoedbijeenkomst gehouden van donorlanden van de Palestijnse bestuursautonomie. Veel donoren zijn zeer traag met het uitkeren van eerder toegezegde hulpfondsen. (AP, Reuter)