Miljard winst voor Aegon

DEN HAAG, 29 MAART. De verzekeringsmaatschappij Aegon heeft haar netto winst vorig jaar met 15 procent verhoogd tot 1,15 miljard gulden.

De winstgroei lag iets boven de eerder uitgesproken verwachtingen. Voor het lopende jaar verwacht het concern, de nummer twee op de Nederlandse markt, een winstgroei van 7 tot 12 procent, zo vertelde bestuursvoorzitter drs. K. Storm vanochtend bij de publicatie van de jaarcijfers. De winstprognose is identiek aan die Aegon vorig jaar maart deed, maar het feit dat die verwachting overtroffen werd is geen garantie dat het dit jaar weer gebeurt, zei drs. H. van Wijk, de financiële man in het Aegon-bestuur.

Storm kondigde aan dat Aegon op afzienbare termijn in het Verre Oosten met een tweede lokale onderneming van start zal gaan. Aegon zit sinds twee jaar al in Taiwan. In Duitsland, de grootste markt van Europa, waar Aegon eind vorig jaar begonnen is met een eigen vestiging, is de naamsbekendheid door een intensieve reclamecampagne naar 13 procent gebracht. “Het loopt goed”, zei bestuurslid mr. P. van der Geijn, maar wilde hij er niet over zeggen.

Aegon boekte vorig jaar een winst per aandeel van 5,04 gulden. Dat was 12,5 procent hoger dan in 1994. Het dividend voor aandeelhouders gaat met 22 procent omhoog naar 2,37 gulden. De stijging van het dividend houdt verband met een eerder aangekondigde verandering in de berekening van de winst, die daardoor hoger uitkomt en tot een hoger dividend leidt. De premie-inkomsten daalden vorig jaar bijna 2 procent tot 13,8 miljard gulden. De koersdaling van de Amerikaanse dollar speelde Aegon parten. Zonder de valutafluctuaties waren de premies met bijna 9 procent gestegen en de netto winst met 18 procent.

In tegenstelling tot ING, die gisteren een mammoetreservering van 1 miljard gulden bekend maakte omdat mensen steeds langer leven, treft Aegon daarvoor jaarlijks een voorziening, zo bleek vanochtend. ING boekt de voorziening van het eigen vermogen af, zonder negatieve gevolgen voor de winstgroei, terwijl Aegon hiervoor “enkele tientallen miljoenen” ten laste bracht van de winst. Storm “ziet wat bewegingen” dat de controverse tussen de verzekeraars en de bedrijfstakpensioenfondsen over de verplichte uitbesteding van de pensioenregelingen opgelost kan worden.