Maastricht 2

Vandaag hebben de regeringsleiders van de Europese Unie in Turijn de Intergouvernementele conferentie (IGC) geopend voor de herziening van het Verdrag van Maastricht. De conferentie, die uiteenvalt in verschillende vergadersessies, dit en volgend jaar, is technisch van aard en moet antwoord geven op cruciale vragen over de toekomst van Europa. Moet de EU straks haar eigen buitenlandse en defensiebeleid voeren? Hoe kan de burger meer betrokken worden bij de Europese eenwording en hoe moet de besluitvorming worden gewijzigd om straks nieuwe lidstaten te kunnen opnemen? Tijdens de onderhandelingen over deze veelal technische onderwerpen zullen de twee fundamenteel verschillende opvattingen die binnen de EU over het ene Europa bestaan - vrijhandelszone of federale staat - onvermijdelijk botsen.