Londen verbiedt verkoop rundvlees

LONDEN, 29 MAART. De Britse regering heeft gisteren een verkoopverbod afgekondigd voor rundvlees van koeien ouder dan tweeëneenhalf jaar. Dat is vlees van melkvee dat anders tot worst en hondenvoer zou zijn verwerkt.

Het verbod geldt formeel totdat alle veiligheidsmaatregelen zijn ingevoerd die de regering vorige week woensdag heeft aangekondigd. Daarbij ging het om slachtprocedures en om de beperking van herverwerking van slachtresten. Die maatregelen zouden de mogelijkheid van menselijke besmetting met de gekke-koeienziekte volledig moeten uitsluiten. Na invoering zou Brits rundvlees volgens staatssecretaris Douglas Hogg (Landbouw) weer veilig zijn. Eind van de ochtend heeft hij hierover gesproken met Fischler, de Europese commissaris van Landbouw.

Een Britse woordvoerder bevestigde vanmorgen dat het verkoopverbod als overgangsmaatregel moet worden beschouwd. Diverse maatregelen zouden maandag kunnen worden bekrachtigd tijdens een spoedzitting van de Europese landbouwraad.

De Europese Commissie (EC) kan er niet omheen mee te betalen aan de schade van de Britse rundveecrisis die ze mede zelf heeft veroorzaakt. Dat zegt John Redwood, ongekroond leider van de rechtervleugel van de Britse Conservatieve partij. “Als de EC besluit een wereldwijd exportverbod af te kondigen tegen Brits rundvlees, en maatregelen eist van Londen, zal ze ook de medeverantwoordelijkheid moeten dragen voor de lasten waarvoor ze het bedrijfsleven plaatst.”

België is niet van plan Britse kalveren te vernietigen, terwijl Frankrijk een besluit hieromtrent heeft opgeschort. Duitsland laat eigen vlees certificeren. Portugal slacht duizend met BSE besmette koeien. De boerenorganisaties in Nederland dringen bij minister Van Aartsen (Landbouw) aan op een hogere schadevergoeding dan de toegezegde 55 miljoen gulden.