Koersen hoger, Randstad en Nutricia in trek

AMSTERDAM, 29 MAART. Op een goed gestemde effectenbeurs waren Nutricia, Ahold en Randstad vanochtend de favorieten naast Océ, ING en Aegon. De AEX, de belangrijkste Amsterdamse beursgraadmeter stond om 12.30 uur met een winst van 2,95 punten op 529,85.

AMSTERDAM Op de Amsterdamse effectenbeurs waren Nutricia, Ahold en Randstad vandaag favoriet. De koersen schoten razendsnel omhoog en kwamen op nooit eerder bereikte niveaus terecht. Ook Océ-van der Grinten, ING en Aegon zagen hun koersen aardig oplopen. Nutricia publiceerde donderdag nabeurs opvallend goede winstcijfers. Vooral de recente aankoop in Duitsland, het bedrijf Milupa, blijkt een goudmijn te zijn. Het aandeel noteerde een winst van 10,80 op 169,30.

Bijna even goed verging het Ahold, het Zaandamse concern dat verraste met de aankoop van een grote Amerikaanse supermarktketen. Nadat het aandeel gisteren nog een koersverlies van 1,70 gulden leed, waren de bordjes vandaag verhangen. Het grootgruttersfonds ging met 5,80 gulden omhoog naar 81,30.

Aandeelhouders van Randstad - oprichter, grootaandeelhouder en directeur F. Goldschmeding niet in de laatste plaats - mochten zich ook rijk rekenen. Goldschmeding maakte woensdag bekend dat de nettowinst dit jaar “een heel stuk” boven de 10 procent uitkomt. Vanaf dat moment zit het aandeel in de lift. Vrijdagochtend klom Randstad met 7,10 gulder en kwam daarmee precies op 100 gulden uit.

Océ-van der Grinten, ook in trek bij beleggers, komt volgende maand met een zware aandelenemissie. De beschikbaarheid van een nieuwe pluk aandelen schrikt beleggers kennelijk niet af. Océ klom vanochtend 3,70 gulden op naar 151,70.

Bij de financiële waarden ging alle aandacht uit naar ING en Aegon. ING maakte donderdag zijn jaarcijfers bekend en dreef op grond van deze resultaten vrijdag verder omhoog: plus 1,60 gulden op 119,30. Aegon meldde vanochtend een recordwinst. Het aandeel kreeg er een gulden bij op 76,70.

Sterk was ook Philips, dat er eerder deze week genadeloos van langs kreeg. Nu het aandeel op een lager punt is beland, komt de koopinteresse terug. Het elektronicafonds noteerde 8 dubbeltjes hoger op 60. leed Delft Instruments leed een opvallend verlies van 2 gulden op 36,70. Het aandeel staat onder druk in verband met het lagere bedrijfsresultaat van vorig jaar.

De koers van de dollar is vanochtend iets verder gedaald. Omstreeks 12.30 uur werd 1,6515 genoteerd in vergelijking met een slotkoers van 1,6545 op donderdag. De dollar was gisteren al met ruim een halve cent gedaald door het uitblijven van een renteverlaging door de Bundesbank.

NEW YORK De effectenbeurs van New York liet gisteren per saldo een lichte stijging zien nadat het Dow Jones-gemiddelde het grootste deel van de dag op verlies had gestaan. Het gemiddelde sloot de dag af met een stijging van 3,97 punten op 5.630,85. Wederom waren het de obligaties die het koersverloop van de aandelen voor het grootste deel bepaalden.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot vandaag hoger. Het Nikkei-koersgemiddelde van 225 fondsen steeg met 111,03 punten (0,5 procent) tot 21.406,85, het hoogste koerspeil sinds juni 1994. Eind maart worden de boeken van alle Japanse ondernemingen afgesloten, enige koersopdrijving ligt dan voor de hand.