Kedichem wordt een verboden gebied wegens dreiging rellen

LEERDAM, 29 MAART. Burgemeester Van Veelen van Leerdam heeft een noodverordening uitgevaardigd voor het nabijgelegen dorp Kedichem. De burgemeester vreest rellen rond de demonstraties van de extreem-rechtse partijen CD en CP86 en van antifascisten, morgen in Leerdam.

Leden en aanhangers van CD en CP86 herdenken morgen dat het tien jaar geleden is dat het tot een geweldadig treffen kwam tussen rechts- en linksradicalen. Daarbij ging hotel Cosmopolite in Kedichem in vlammen op en verloor het Tweede-Kamerlid W. Schuurman (CD) bij een sprong uit het brandende hotel een been.

CD en CP'86 kondigden eerder aan een herdenkingsbijeenkomst te willen houden op de plek van hotel Cosmopolite in Kedichem, maar burgemeester Van Veelen heeft deze bijeenkomst verboden. Wel mogen de extreem-rechtse partijen morgen van twaalf tot een uur demonstreren in Leerdam. Om twee uur zullen anti-fascisten een tegendemonstratie houden.

De noodverordening houdt in dat het dorp Kedichem sinds vanochtend alleen nog toegankelijk is voor bewoners en mensen die in het dorp werken. De noodverordening loopt tot morgenavond zes uur.

Tien jaar geleden vergaderden de Centrumdemocraten en de toenmalige Centrumpartij over een eventuele fusie, toen een groep antifascisten het hotel aanviel. Ze wierpen rookbommen naar binnen, waarna het hotel in vlammen opging. De actievoerders verklaarden later dat het nooit de bedoeling was geweest dat het hotel in brand zou vliegen. Zij zouden de fusiebesprekingen hebben willen verstoren.