Jol mag hopen op steun KNVB

ROTTERDAM, 29 MAART. De rentree van Dick Jol zal een zegetocht worden. De gisteren gerehabiliteerde scheidsrechter keert na een afwezigheid van ruim een half jaar onder gejuich in de voetbalstadions terug. Nooit eerder zal hij zich zo populair hebben gevoeld. Het volk beschouwt de stoere Scheveninger, beschuldigd van illegale gokpraktijken, als een held die het in zijn eentje met succes heeft opgenomen tegen de grote, boze voetbalbond.

Jol verwacht over drie weken weer actief te zijn. Hij moet conditietesten afleggen en de emoties laten betijen. In het begin zal hij zich geen zorgen hoeven maken. De toeschouwers zullen zich stil houden, als ze al op de tribunes zitten, want Jol zal de komende tijd ongetwijfeld minder aansprekende wedstrijden fluiten. Hij moet er eerst weer inkomen, dat spreekt voor zich.

De cruciale periode breekt aan, als alles weer bij het oude is. Pas wanneer Jol in de grote stadions, bij Ajax en Feyenoord, mag opdraven. Dan is hij weer gewoon één van de mannen in het zwart. Dan zal het meedogenloze voetbalvolk hem na een omstreden beslissing herinneren aan de afgelopen donkere periode. Dan wordt hij voor een gokker uitgemaakt, voor iemand die geld heeft ingezet op de tegenstander. De teksten van de spreekkoren zijn waarschijnlijk nu al in de maak.

Jol zal dezelfde beledigingen moeten ondergaan als zijn collega's. Wanneer Blankenstein of Luinge een wedstrijd fluit, weten de toeschouwers altijd wel wat ze moeten zingen. Maar Jol heeft een brede rug. Toen zelf nog voetbalde was hij, de harde spits, verre van populair bij de aanhang van de tegenstanders en werd hij vaak vijandig bejegend.

Veel zal straks afhangen van de houding van de KNVB. Zal de voetbalbond Jol in bescherming nemen? Of zal men in Zeist bij hevig rumoer op de tribune Jol zogenaamd 'ter eigen bescherming' aan de kant houden?

KNVB-manager Kasper kwam Jol gisteren meteen na de uitspraak in Amsterdam uitbundig feliciteren. Straks zal blijken hoe sportief de KNVB werkelijk is. Krijgt Jol een echte kans? Als men wil dwarsliggen, dan zou dat makkelijk kunnen. De scheidsrechter is afhankelijk van de cijfers van de waarnemers op de tribune. Alleen als de rapporteurs Jol goed waarderen, kan hij in de top van het Nederlandse voetbal en op internationaal niveau terugkeren.

Er is geen rechter die daar invloed op zou kunnen uitoefenen. Het is net als met een voetballer, die wel via de groene tafel een plaats in de selectie kan afdwingen, maar niet in de opstelling. Zo traint voetballer Rob Witschge sinds zijn arbitragezaak in Zeist weer mee met de hoofdmacht van Feyenoord, maar heeft hij nog geen minuut mogen invallen tijdens een wedstrijd van het eerste elftal. Het valt voor Jol niet te hopen dat hij een zelfde lot ondergaat.

    • Hans Klippus