Herschikking van kabinet Z-Afrika

KAAPSTAD, 29 MAART. President Nelson Mandela van Zuid-Afrika heeft in een omvangrijke herschikking van zijn kabinet Trevor Manuel benoemd tot de nieuwe minister van Financiën. Manuel, de huidige ANC-minister van Handel en Industrie, is de opvolger van de oud-bankier Chris Liebenberg die eerder had aangegeven dat hij de functie maar voor beperkte tijd wilde uitoefenen. Mandela's besluit om een partijgenoot de cruciale ministerspost van Financiën toe te kennen wordt gezien als een teken van toenemend zelfvertrouwen van de meerderheidspartij, het Afrikaans Nationaal Congres. Bij zijn aantreden, bijna twee jaar geleden, vroeg Mandela minister Derek Keys van de Nationale Partij aan te blijven op Financiën om het vertrouwen te winnen van het blanke bedrijfsleven en internationale investeerders. Toen Keys een paar maanden later opstapte, stelde de president in diens plaats Chris Liebenberg aan. De grondwet moest worden gewijzigd om de partijloze oud-bankier een plaats in het parlement te geven. Liebenberg verklaarde gisteravond dat niemand hem tot zijn vertrek heeft aangezet en dat hij het geheel eens is met het beleid van de regering-Mandela.