Fusie British Telecom met Cable & Wireless

De Britse telecommunicatiebedrijven British Telecom en Cable & Wireless sturen aan op een fusie. Door die krachtenbundeling zou één van de grootste en geografisch meest verspreide telecommunicatiefirma's van de wereld onstaan met een beurswaarde van 33 miljard pond (83 miljard gulden).

Een eerdere toenaderingspoging van British Telecom stuitte op fel verzet van twee topfunctionarissen van Cable & Wireless. Het tweetal werd eind vorig jaar gedwongen op te stappen na onenigheid over de koers van de onderneming. Na hun vertrek hebben de twee bedrijven alsnog toenadering gezocht. De besprekingen leken vorige maand te stranden omdat geen overeenstemming kon worden bereikt over de prijs. De besprekingen inmiddels hervat en het laat zich aanzien dat spoedig overeenstemming zal worden bereikt. Eenstemmigheid over de structuur van het nieuwe concern was er al.

British Telecom boekte vorig jaar een netto winst van 2,6 miljard pond. Het concern heeft zijn monopoliepositie op de Britse markt moeten prijsgeven maar heeft in het Verenigd Koninkrijk nog altijd een marktaandeel van 90 procent.

British Telecom voert de laatste jaren een agressief internationaal expansiebeleid. Voor 2,7 miljard pond kocht het concern een belang van 20 procent in MCI, de op een na grootste Amerikaanse aanbieder van interlokale telefoonverbindingen.