FBI belegert boerderij van rechtse extremisten

WASHINGTON, 29 MAART. Zonder machtsvertoon en militair materieel wil de FBI tien leden van een militante anti-overheidsgroepering arresteren, die zich hebben verschanst in een boerderijencomplex in het oosten van de Amerikaanse staat Montana. Zo'n honderd agenten in burger hebben het complex sinds maandag omsingeld. Met behulp van psychologen en getrainde onderhandelaars hopen ze de freemen, zoals de extremisten zich noemen, tot overgave te bewegen.

Het is onderdeel van een nieuw beleid van de FBI die de afgelopen jaren zwaar gekritiseerd is voor de gewelddadige afloop van twee eerdere omsingelingsoperaties van extremisten. In 1992 schoot een FBI-agent na een beleg van tien dagen de vrouw en zoon dood van Randy Weaver, een christelijke fundamentalist en kluizenaar op een berg in Idaho, die weigerde zich aan de politie over te geven toen die hem kwam arresteren voor illegale wapenhandel. De bestorming in 1993 van een boerderij in Waco, Texas, waar zich een sekte had verschanst, liep uit op een drama waarbij meer dan zeventig sekteleden en vijf agenten omkwamen. Allerlei uiterst rechtse groepen werden door die incidenten gesterkt in hun wantrouwen jegens de overheid. Na uitvoerig onderzoek constateerde ook het Congres dat de FBI in beide gevallen ernstig gefaald had.

De freemen in Montana erkennen de overheid niet, weigeren belasting te betalen en worden ervan beschuldigd een sheriff en een rechter met de dood te hebben bedreigd. Ook zouden ze valse cheques hebben uitgeschreven en weigeren ze de boerderijen, die in november 1994 verbeurd verklaard zijn, te ontruimen. Ze zeggen hun eigen wetten te hebben en op affiches hebben ze beloningen in het vooruitzicht gesteld voor de 'arrestatie' van sheriffs en rechters. De bewoners van het naburige dorpje Jordan dringen er bij de autoriteiten al lang op aan tegen de groep op te treden.

Maandag arresteerde de FBI op de boerderij twee leiders van de groepering, die gewapend bleken. Toen de anderen weigerden zich over te geven, trok de FBI zich terug, tot uit het zicht van de freemen. Die rustige aanpak heeft de FBI lof bezorgd van een van de oprichters van de extreem-rechtse militia van Montana. “Het lijkt erop dat ze het hoofd koel houden. Ze hebben zich een beetje teruggetrokken om die jongens wat lucht te geven, en dat is goed.”

Aanvankelijk had een andere vertegenwoordiger van de militie geestverwanten opgeroepen naar de omsingelde boerderijen te komen om de freemen te steunen. Maar de man die daartoe opgeroepen heeft is gearresteerd, en er hebben zich geen militieleden bij Jordan vertoond.