Cabaretier Theo Maassen sart het systeem met branie; Een meester in de 'one-liner'

Voorstelling: Neuk het systeem, door Theo Maassen. Regie: Martijn Bouwman. Gezien: 27/3 in Diligentia, Den Haag. Tournee t/m 15/6.

Vroeger klopte de vooruitgang, zegt Theo Maassen - het leven werd er inderdaad beter van. Maar nu? Toen hij nog klein was, vond hij het leuk de gele vla met de bruine vla te mengen. Met de introductie van dubbelvla is dat pleziertje weggenomen. En neem zijn favoriete tv-programma: Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? Als je groot bent, heb je die weg gevonden. Misschien woon je nu zelfs in Hamelen-Zuid. Maar wat blijft er nog over om te doen?

Theo Maassen is 29 en maakte, sinds zijn eerste soloprogramma, een bliksemcarrière. Hij deelt het engagement van zijn generatiegenoot Hans Teeuwen, maar is minder hardhandig en voert ook minder abjecte personages ten tonele. Soms hangt hij de branie uit, die met charmante bluf het publiek overrompelt. Meestal is hij echter een ietwat in verwarring geraakte twintiger zonder greep op de gekte van de wereld. En hoewel hij, net als Youp van 't Hek, wel eens zou willen weten waarom we niet gewoon allemaal datgene doen wat het fijnste is, zet hij die vraag geen kracht bij met pathetiek of scheldkanonnades. Zijn generatie twijfelt nu eenmaal, en weet niet eens waaraan.

Zijn ervaring als stand-up comedian maakt dat Maassen het lastige genre van de conférence als vanzelf beheerst. Hij maakt onzinnige overgangen, toont zich een meester in de one-liner en speelt voortdurend een vernuftig spel met de logica - zoals in die herinnering aan zijn pubertijd, toen zijn ouders zeiden dat hij zich nu tegen hen moest afzetten, en hij dat niet deed.

Twee keer speelt hij een andersoortig nummer; eerst een dreigend verhaal over een man die gegijzeld wordt in een café, en daarna een tragikomische toespraak van een gefrustreerd type, weggedoken in hoge schouders, tegen een collega die het bedrijf verlaat. Vooral dat laatste, met zijn half verholen Weltschmertz, is een hoogtepunt. Het suggereert dat Theo Maassen, ook als zijn leeftijd irrelevant is geworden, nog lang niet is uitgespeeld.

    • Henk van Gelder