Bodemtarief DNB naar laagterecord

AMSTERDAM, 29 MAART. De Nederlandsche Bank heeft met ingang van vandaag het officiële bodemtarief, de voorschotrente teruggebracht tot het laagste niveau ooit. De voorschotrente ging met 0,25 procent naar beneden tot 2,5 procent. Ook het belangrijkste geldmarkttarief werd verlaagd met 0,1 procent naar 2,9 procent.

De voorschotrente, die betrekking heeft op het geldverkeer tussen de centrale bank en commerciële banken, heeft indirect gevolgen voor de rente die banken hun cliënten doorberekenen voor kortlopende kredieten. Op de hypotheekrente heeft de tariefsverlaging geen invloed: die is afhankelijk van de rente-ontwikkeling op de kapitaalmarkt waar langer lopende leningen worden verhandeld.

De Nederlandsche Bank nam de maatregel onafhankelijk van de Duitse centrale bank, de Bundesbank. Die liet gisteren het disconto volgens verwachting ongewijzigd op 3 procent, en gaf aan het voornaamste geldmarkttarief drie weken lang te handhaven op 3,3 procent.

De rente werd in Nederland verlaagd met verwijzing naar de kracht van de gulden. Hoewel de rentestap voor het overgrote deel van de geld- en valutamarkt als een verrassing kwam, bleef de koers van de gulden ten opzichte van de Duitse mark gisteren en vanmorgen op peil met een koers van 1,1195 gulden voor een mark.

Van de industrielanden hebben alleen Japan, met een rente van 0,5 procent en Zwitserland, met een rente van 1,5 procent, een nog lagere korte-termijnrente dan Nederland.