Bij schilder Bob Ross krijgen de struiken namen

Schilderen met Bob Ross, Euro 7, zaterdag en zondag, 10.30 en 16.00u. Plus herhalingen in de komende weken.

Het is moeilijk niet opgenomen te worden in de wondere eigen geschapen wereld van verf die deze wat vreemd uitziende meneer telkens weer neerzet. Vreemd voor mij want ik ken alleen negers met een afrokapsel. Maar dat draagt alleen maar bij aan de magie van Bob Ross, wiens enige doel in het leven lijkt u en mij en iedereen gelukkig te maken door ons te laten schilderen.

Elke aflevering weer doet hij geduldig voor hoe “a happy little cloud” moet worden geschilderd, of de mist tussen twee heuvels “that can be your best friend if you treat it like a friend, be careful with it”. In slechts een half uur zet Bob een Hollandse meester op doek met behulp van slechts een vijf centimeter brede kwast en een paletmes, daarbij grapjes debiterend over het bewaren van verf in de koelkast of het droogslaan van een penseel.

Hij houdt van de natuur en steevast duikt er dan ook een boom op om de voorgrond van de afbeelding te garanderen. Maar één is maar alleen dus “let's give this nice tree a little friend, there, you know how I love trees”.

Een werkstuk wordt persoonlijk en aandoenlijk door de onderwerpen te benoemen. Bij Bob krijgen struiken namen, de waterlijn een gevoel. En wanneer hij in de richting van een donkere kleur op zijn palet wijst weten de trouwe kijkers hoe laat het is: Van Dijckbruin. “Now we're going to put a little house here, or a shed, or whatever you like. Because basically there are no rules: if it works for you it's right.”

Na een half uur bent u geheel ontspannen door die fluwelige stem en het rustige tempo. En heeft Bob het 'm weer geflikt: een heel schilderij gekwast in een half uur.

Helaas, Bob is niet meer onder ons. Maar dat draagt misschien wel bij aan een cultstatus die deze man intussen verworven heeft in Amerika. En wat te denken van Iran waar het programma's van deze tv-Ruysdael ook kan worden bekeken? Clinton zou willen dat hij zoveel uitstraling had. In totaal staan er drieendertig series op video. En Euro 7 herhaalt voortdurend de afleveringen. Tijd voor een nieuwe hobby.

    • Willem Morsch