Beierse premier: drugsbeleid breekt Nederland zwaar op

DEN HAAG, 29 MAART. Het Nederlandse drugsbeleid valt niet te handhaven en kan Nederland nog zwaar opbreken als Den Haag straks op 1 januari 1997 het voorzitterschap van de EU van Ierland moet overnemen.

Dit heeft de Beierse premier Stoiber, tevens voorzitter van de Duitse senaat, aan het eind van zijn officiële bezoek aan Nederland gezegd.

Het gaat er straks als voorzitter van de EU om compromissen te sluiten. “Andere landen zullen dat ook van Nederland vragen”, aldus Stoiber op een persconferentie in Den Haag. Hij is van mening dat geen enkel land zijn beleid nog autonoom kan vaststellen. Steeds zullen regeringen voor ogen moeten hebben welke gevolgen hun binnenlands beleid voor andere landen heeft. Dat vergt volgens Stoiber een nieuw denken. “We bevinden ons in Europa midden in dat proces.”

De Beierse premier sprak de hoop uit dat de drugs-top van de Benelux, Duitsland en Frankrijk, die voor 7 maart gepland was, alsnog doorgaat. President Chirac van Frankrijk kwam vlak voor die topontmoeting met zeer zware eisen. Nederland wilde daar niet op ingaan omdat volgens premier Kok daarmee de Nederlandse soevereiniteit werd aangetast.

Stoiber nam afstand van de harde uitlatingen van de Franse president Chirac over het Nederlandse drugsbeleid. “Er valt niets af te dwingen”, aldus Stoiber. “We moeten deze zaak in dialoog oplossen en ons drugsbeleid op elkaar afstemmen.”

De helft van de onderschepte verdovende middelen in Beieren is volgens de premier uit Nederland afkomstig. Voor geheel Duitsland zou dat precentage op tachtig procent liggen. Premier Kok hield Stoiber voor dat er in Duitsland meningsverschillen over het drugsbeleid bestaan tussen de deelstaten onderling. Een aantal deelstaten stelt zich het Nederlandse beleid ten voorbeeld, aldus Kok.