Ahold doet met Stop & Shop mega-aankoop

ZAANDAM, 29 MAART. Ahold neemt de Amerikaanse supermarktketen The Stop & Shop Companies over voor 2,9 miljard dollar. Met de overname, de grootste in de geschiedenis van het concern, wordt Ahold de vijfde supermarktketen van de VS, na giganten als Wal-Mart en Kmart. Ahold legt de overname voor aan de anti-trust autoriteiten

Ahold maakte gisteren bekend dat het een openbaar bod van omgerekend 4,8 miljard gulden zal doen op alle uitstaande aandelen van The Stop & Shop, dat in 1995 een omzet boekte van 4,1 miljard dollar. Stop & Shop komt wat betreft grootte in de buurt van de Nederlandse supermarktdochter Albert Heijn (9,5 miljard gulden).

Na de overname van Stop & Shop, de grootste supermarktketen in New England, komt bijna zestig procent van de omzet van Ahold, die in 1995 29,6 miljard gulden bedroeg, uit de VS. Ahold heeft al een aanzienlijk belang in de VS. De meerderheid van de aandelen van Stop & Shop is nu nog in handen van Kohlberg Kravis Roberts & Co. (KKR), een investeringsgroep die eind jaren tachtig bekendheid verwierf bij de 'leveraged buy-out' van het voedingsmiddelenbedrijf RJR Nabisco.

De levensmiddelenhandel krijgt in sneltreinvaart een mondiaal karakter en Ahold is daarbij met zijn sterke aanwezigheid in de VS en Centraal-Europa een erkend koploper. Samen met lokale partners is Ahold inmiddels ook activiteiten in Azie begonnen. In de 2.400 wereldwijde vestigingen van het concern werken nu 140.000 mensen.

Ahold bezit in de VS al de supermarktketens Tops, Finast, Edwards, Giant en BI-LI, allen in het oosten van het land. Met de overname van Stop & Shop verwacht Ahold dat de schaalvoordelen in de VS verder zullen toenemen. Stop & Shop zal net als de andere Ahold-ondernemingen in de VS blijven opereren als een zelfstandige onderneming met lokaal management. Stop & Shop (176 vestigingen) heeft 36.000 werknemers en bestaat sinds 1914.

Ahold zal de overname van Stop & Shop financieren met een overbruggingskrediet van een internationaal consortium van banken. Dat krediet zal worden terugbetaald met de uitgifte van gewone, converteerbare preferente en cumulatief preferente aandelen. Daarvoor is een statutenwijziging nodig waarvoor de aandeelhouders tijdens de aandeelhoudersvergadering op 14 mei toestemming moeten geven. Pas daarna kan Ahold meer details geven over de financiering.

Ahold hanhaaft de verwachting dat de winst per aandeel dit jaar hoger zal zijn dan in 1995, ondanks de eenmalige kosten als gevolg van de acquisitie. Het concern verwacht dat de overname van Stop & Shop na 1996 de groei van de winst per aandeel zal versterken. Op de Amsterdamse effectenbeurs daalde gisteren de koers van het aandeel Ahold met 1,70 gulden tot 75,50 gulden.