Voorkeur; Theater

DESIGN FOR LIVING Van Noël Coward door Het Nationale Toneel. Schitterend gespeelde komedie over een gevaarlijke driehoeksverhouding. Jacqueline Blom, Peter Blok, Gijs Scholten van Aschat en Han Kerckhoffs excelleren in de regie van Ger Thijs. 29 t/m 31 mrt en 3, 4 apr Den Haag Koninklijke Schouwburg, 2 apr Hilversum Gooiland.

ZOG Door Theatergroep De Federatie, geschreven door Peer Wittenbols en geregisseerd door Rob Ligthert. Animerende voorstelling die het midden houdt tussen een klassieke tragedie en een familiaire soap. Mooi spel van Hans Hoes, Marisa van Eyle en de anderen. 29 mrt Amersfoort de Lieve Vrouw, 30 mrt Nijmegen Steigertheater.

AAN HET EIND VAN DE ASPERGETIJD Vermakelijk vehikel voor vier actrices, geschreven door Frank Houtappels en met inzet van al hun komische talenten gespeeld door Olga Zuiderhoek, Annet Malherbe, Nettie Blanken en Marjena Moll. 29 mrt Rotterdam Schouwburg, 30 mrt Lochem Schouwburg, 2 apr Winschoten De Klinker, 3 apr Leeuwarden De Harmonie, 4 apr Assen De Kolk.

HERMAN VAN VEEN Stemmige show met oud en nieuw repertoire, uitgekiend opgedist. 29, 30 mrt Maastricht Theater a.h. Vrijthof.

PARCOURS Introdans heeft met Ted Brandsen een nieuwe gastchoreograaf aangetrokken. 'Parcours' is een geolied ballet, gezet op het 'String Quartet No. 2' van de componist Gavin Bryars, dat de beste kwaliteiten laat zien van de dansers. Vooraf wordt 'Requiem' of 'Scheidslijn' van Ton Wiggers getoond en 'De onzichtbare steden' van de Italiaan Gian Franco Paoluzi. 30 mrt Hengelo Schouwburg, 2 apr Meppel Schouwburg Osterop, 3 apr Nijmegen Stadsschouwburg, 4 apr Delft Theater De Veste.

MEDEA Josée Ruiter speelt een prachtige titelrol in Euripides' tragedie van de wraak. In de regie van Agaath Witteman balanceert een mooie cast met onder anderen Pim Lambeau als de min en Leslie de Gruyter als Iason op de grens tussen vlammende emotie en beheerste stilering. 29 mrt Heusden-Z. Cultuurcentrum, 30 mrt Spijkenisse De Stoep, 2 apr Nijmegen Stadsschouwburg, 3 apr Gorinchem de Nieuwe Doelen, 4 apr Drachten De Lawei.

WILD Harmonieuze samenzang van The Shooting Party (Theo Nijland, Coen van Vrijberghe de Coningh en Han Oldigs), op verrassend ongebruikelijke teksten, en voor het eerst in het Nederlands. 29 mrt Bergen op Zoom Stadsschouwburg, 31 mrt Amsterdam Kleine Komedie, 2 apr Breda Chassé Theater, 3 apr Den Bosch Theater a.d. Parade, 4 apr Stadskanaal Geert Teis.

KAT OP EEN HEET ZINKEN DAK Van Tennessee Williams. Een prachtig gespeelde, explosieve voorstelling over hoe kinderen en ouders elkaars levens kunnen ondermijnen. Een voorstelling met de kracht van een tijdbom, meeslepend gespeeld door onder anderen Dries Smits als de vader, Katelijne Verbeke als zijn dochter en Koen De Stutter als de aan de alcohol verslaafde zoon. 29, 30 mrt Amsterdam Nieuwe de la Mar.

EN VERDER: Pendelen van Reinder van der Naalt. 29, 30 mrt Utrecht Werftheater, 3 apr Delft De Veste, 4 apr Bodegraven Evertshuis; En vliegwerk van Brigitte Kaandorp. 29 mrt Hoofddorp De Meerse, 4 apr Groningen Stadsschouwburg; Nee, nee en nog eens nee! door Lenette van Dongen. 29 mrt Vlaardingen Stadsgehoorzaal, 30, 31 mrt Eindhoven Stadsschouwburg, 3 apr Kampen Stadsgehoorzaal, 4 apr Roosendaal De Kring; Lang leve de opera door Jasperina de Jong en Lieuwe Visser. 29 t/m 31 mrt Stadsschouwburg Amsterdam, 2 apr Emmen De Muzeval, 3 apr Hoogeveen De Tamboer; 4xLiefde van Introdans Educatief. 29 mrt Hardenberg De Voorveghter, 31 mrt Zwolle Schouwburg Odeon.