Voorkeur; Muziek

ASKO ENSEMBLE Het Asko Ensemble viert het 30-jarig bestaan met een concert in de Matinee op de vrije zaterdag op 30 mrt 15u in het Amsterdamse Concertgebouw, met een herhaling op 31 mrt 20u15 in Muziekcentrum Vredenburg, Utrecht. Op het programma, dat wordt gedirigeerd door Oliver Knussen staan muziekstukken van Debussy, de onlangs overleden Takemitsu, Kondo en Feldman.

NIEUW ENSEMBLE Het Nieuw Ensemble speelt olv Ed Spanjaard drie premières: de sopraan Charlotte Riedijk zingt Sowon/Wunsch van de Koreaanse componiste Pagh-Paan; Chen Leiji is op guqin (Chinese cither) de solist in Concerto pour un instrument de silence van Qugang en de bariton Mitchell Sandler zingt Love songs on a white surface van Nieder, vijf liederen uit Polynesië, Tibert, Sardinië en Val di Resia. 31 mrt 14u30 Schouwburg Gouda; 2 apr 20u30 Paradiso Amsterdam; 3 apr 20u15 Theater Romein Leeuwarden; 4 apr 20u15 Schouwburg Arnhem.

CAMERATA TRAJECTI NAHet muziekgezelschap Camerata Trajectina brengt 29 mrt 20u in het programma 'Genade ende Vrede' een eenmalige uitvoering van oud-doperse liederen uit de periode 1550-1750 in de Doopsgezinde kerk, Paleisstraat 8, Den Haag en is onderdeel van de herdenking van de vijfhonderdste geboortedag van de kerkhervormer Menno Simons (1496-1561).

WERELDMUZIEKTHEATER Van 29 mrt t/m 2 juni vindt in ons land en in België het Wereldtheater Festival plaats: opera's uit Korea, Mali, Taiwan en Tibet en danstheater uit India, Indonesië en Japan. De voorstellingen zijn in Amsterdam, Antwerpen, Breda, Eindhoven, Enschede, Groningen, Maastricht, Rotterdam en Utrecht. Het programma begint met de wereldpremière van Westafrikaanse opera Het epos van Segou door het ensemble Koteba. 29 mrt 20u15 Doelen Rotterdam; 1 apr 20u Stadsschouwburg Utrecht; 2 april 20u Chassé Theater Breda; 3 apr 20u30 Tropeninstituut Amsterdam.

SJU JAZZ FESTIVAL Het SJU Festival biedt dit jaar een grote variatie. 29 mrt om 12u30 de Band van zangeres Mijke Loeven (gratis), en vanaf 19u30 Mixed Metaphores olv de Oostenrijke saxofonist Wolfgang Puschnig, het gitaartrio van zijn landgenoot Wolfgang Muthspiel en de groep Overkill van Gary Thomas (saxofoon en rap). 30 mrt treden achtereenvolgens aan: de groep SFEQ met gasten, het trio van gitarist David Tronzo en de 13-mansgroep Mystic Rhythm Society olv saxofonist Steve Coleman. 31 mrt ten slotte zangeres Cassandra Wilson met haar band (14u30) en 's avonds het kwintet van de saxofonisten Dick de Graaff en Tony Lakatos en dat van de Amerikaanse trompettist Roy Hargrove. Vredenburg Utrecht.

MICHEL PETRUCCIANI Hij is maar een paar turven hoog, maar pakt wel reusachtig uit, de jazzpianist Michel Petrucciani. 2 apr BIMhuis Amsterdam; 4 apr Musis Sacrum Arnhem; 5 apr Oosterpoort Groningen; 8 apr Philipszaal Den Haag.