Voorkeur; Musea

ROOMSCH Wie een indringend beeld wil krijgen van het rijke roomse leven uit de eerste helft van deze eeuw, moet in Utrecht de tentoonstelling 'Roomsch in alles' bezoeken. De samenstellers van de expositie, de Leidse historicus Pieter de Coninck en Paul Dirkse wilden het leven tonen zoals het werkelijk is geweest. Zij hebben een huiskamer nagemaakt waarin de feestdag van de eerste communie aanschouwelijk wordt gemaakt. Een meisje in haar witte communiejurk neigt naar heeroom die haar komt feliciteren, vader rookt een sigaar en moeder snijdt de taart aan. Aan de muur hangt een pauselijke huiszegen, naast de radio ligt een luisterdiploma van de KRO uit 1937, op het dressoir staat een Heilig Hartbeeld. Zo moeten de katholieken van toen zijn geweest. Roomsch in Alles, het rijke roomse leven 1900-1950. T/m 30 juni in Museum Catharijneconvent, Nieuwegracht 63, Utrecht. Geopend di t/m vr 10-17u, zat en zo 11-17u.

ABRAHAM BLOEMAERT Hij was rijker, beroemder en werd vele malen beter betaald dan zijn tijdgenoot Johannes Vermeer. Desondanks kennen tegenwoordig slechts weinigen het werk van de 17de-eeuwse schilder Abraham Bloemaert. Wellicht brengt de tentoonstelling 'Het Huis van Bloemaert' hier verandering in. De aanleiding is opmerkelijk: tijdens een recente opgraving werd de woning van de schilder in Utrecht teruggevonden. De archeologen stuitten onder meer op zijn potten, pannen, glazen en het houten speelgoed van zijn kinderen. Naast huishoudelijk afval worden in het Centraal Museum ook genrestukken en grote doeken met bijbelse thema's, mythologische voorstellingen en landschappen en tekeningen getoond. Daarnaast is er een selectie uit het werk van zijn zoons en leerlingen, zoals Gerard van Honthorst, Hendrik ter Brugghen en Jan van Bijlert. Het Huis van Bloemaert, Centraal Museum, Agnietenstraat 1, Utrecht. T/m 28 april. Op de tentoonstelling is een routebeschrijving die langs het vroegere huis van Bloemaert voert. Di t/m za 10-17, zo 12-17. Op za 13 april verzorgen archeologen die de opgravingen hebben verricht rondleidingen van 13u30 t/m 16u30.

VERMEER In kleine kabinetten in Den Haag hangen ruim twintig schilderijen die tot de mooiste ter wereld behoren. Deze schilderijen van de Delftse meester Johannes Vermeer zijn uit alle windstreken bijeengebracht, en later, wanneer de tentoonstelling in het Mauritshuis voorbij is, zullen ze nooit meer samen te zien zijn. Van de schilderijen is helaas weinig te zien; de hechte rijen voor de kassa zetten zich onveranderd voort in de expositieruimte. Sommige bezoekers bespiedden van afstand, balancerend op hun tenen, met kleine verrekijkers de doeken alsof het zeldzame vogels waren, maar met een extra zaal erbij is het misschien allemaal wat beter te zien. T/m 2 juni. Kaarten alleen nog via VVV-kantoren en in beperkte mate bij het museum. Met Pasen (7/8 april) en Pinksteren (26/27 mei) en op een aantal donderdagen en vrijdagen is het museum tot middernacht geopend. Open: alle dagen van 09-18u, do. en vr. tot 21u.

TEYLERS De opening van de nieuwbouw van het Teylers Museum wordt gevierd met drie tentoonstellingen, waarvan een niet uit eigen bezit. In de zaal voor wisselexposities zijn 52 schilderijen te zien van de Italiaan Giorgio Morandi (1890-1964). De twee tentoonstellingen uit eigen bezit vormen een goede verwijzing naar de twee pijlers van het museum, dat zowel de wetenschap als de kunst wil bevorderen. In de verbouwde Aquarellenzaal hangen tekeningen uit de beroemde verzameling Italiaanse meesters die het museum in 1790 aankocht en in het boekenkabinet zijn boeken over en fossielen van kwastvinnige vissen te zien. Giorgio Morandi t/m 12 mei, Italiaanse tekeningen t/m 2 juni en Vissen van Solnhofen t/m 25 mei. Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem. Di t/m za 10-17u, zo 12-17u.

EN VERDER Leon Kossoff, t/m 31 mrt. Stedelijk Museum Amsterdam. Guido Geelen, t/m 30 juni. De Pont, Tilburg; Power & Gold t/m 15 sept in Museum voor Volkenkunde, Rotterdam; De Lelijke Tijd, pronkstukken van Nederlandse interieurkunst 1835-1895, t/m 31 mrt 1996, Rijksmuseum 42, Amsterdam; De Boeddha's van Siam t/m 15 april in de Nieuwe Kerk op de Dam in Amsterdam.