Voorkeur; Galerie

BERT JANSEN Omstreeks 1980 begon Bert Jansen, kunstcriticus van Het Financieele Dagblad, met het verzamelen van hedendaagse kunst. Hij kocht (betaalbaar) werk van jonge kunstenaars: Marlene Dumas, René Daniels, Marien Schouten en recent, grafiek van Marcel Broodthaers en Duchamp. Zeventig werken uit Jansens verzameling zijn nu te zien in het Exposorium van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Kunst voor de gevorderde kijker. T/m 30 april. De Boelelaan 1105. Ma t/m vr 10-20u, za 10-16u.

MARCEL VAN EEDEN Stadsgezichten tekent Marcel van Eeden, keer op keer op keer. Minutieus en realistisch, maar toch zeer vervreemdend. Een selectie van recent werk is t/m 28 apr te zien bij Galerie Maurits van der Laar, die ter gelegenheid van haar vijfjarig bestaan een nieuw onderkomen heeft betrokken. Herderstraat 6, Den Haag. Do t/m zo 12-18u.

BYRON & KORSMIT Interessante contrasten leveren de feeërieke schilderijen en associatieve tekeningen van de Amerikaanse kunstenaar Michael Byron en de beschilderde projectieschermen met zeefdrukken van George Korsmit op. Over de macht van motieven tussen het zalmroze, paars, blauw en groen. T/m 20 april. Flatland Galerie, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht. Wo t/m za 12-17u.

ADRIANA VAREJÃO Schilderijen van de Braziliaanse Adriana Varejao waren in 1989 voor het eerst te zien in het Stedelijk Museum op de groepstentoonstelling UABC. Op deze presentatie van jonge kunstenaars uit Zuid-Amerika trokken haar pasteuze, duidelijk op de barok geïnspireerde doeken de aandacht. Verfmaterie en verleden spelen nog steeds een belangrijke rol in de zes nieuwe werken op de expositie bij Galerie Barbara Farber getiteld The Banquet. T/m 16 april. Keizersgracht 265, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

AS FAR AS JAPAN De tentoonstelling As far as Japan heeft de invloed van de Japanse cultuur op Nederlandse kunstenaars tot onderwerp. Op een oproep van Marjan Teeuwen van kunstenaarsinitiatief KW 14 kwamen maar liefst 150 reacties. In Den Bosch en Breda is een selectie te zien van vijftien schilders, beeldhouwers, keramisten en fotografen, onder wie Rob Scholte, Harald Vlugt, Alexander Lichtveld en Mark Brusse. Daarnaast zijn er twee Japanners opgenomen die in Nederland werken. T/m 21 april. KW 14, Verwerstraat 20, 's-Hertogenbosch; NBKS, Reigerstraat 16, Breda. Di t/m zo 13-17u.

EN VERDER Dertig tentoonstellingen met tekeningen in Rotterdam on Line t/m 14 apr. Inl. 010-4115078. Een 'tentoonstelling in ontwikkeling' van Joke Roobaard in de Kunstvereniging Diepenheim die op 11 mei feestelijk wordt afgesloten; in Amsterdam: 'Jeuk' van Maria Roosen t/m 4 mei bij Galerie Fons Welters; Art & Project is t/m 17 apr met 'huiskunstenaars' Jos Kruit, Emo Verkerk, Hans Broek en William Leavitt te gast bij Lumen Travo; 'wandelschilderijen' van Marjolein van den Assem t/m 17 apr bij Galerie Oele; bloementekeningen gemaakt met kruiden als peper, curry en kruidnagel van Martin van Vreden t/m 17 apr in De Praktijk en nog t/m 3 apr houten beelden en aquarellen van Arie Berkulin bij Wetering Galerie.