VN-kritiek op EU wegens Burundi

Kritiek GENÈVE, 28 MAART. De 'speciale rapporteur' van de Verenigde Naties heeft gisteren zware kritiek uitgeoefend op de Europese Unie omdat deze nog steeds geen vijf mensenrechtenwaarnemers naar Burundi heeft gestuurd. Volgens de rapporteur, de Braziliaanse jurist Paulo Sergio Pinheiro, is inmiddels een jaar verloren gegaan zonder dat Europa, dat een speciale “historische verantwoordelijkheid” voor het gebied zou hebben, iets gedaan heeft. De Braziliaan maakte zijn opmerkingen tijdens een speciale zitting, gisteren, van de VN-Commissie voor de Rechten van de Mens over Burundi.

Volgens functionarissen van de Unie is de vertraging het gevolg van de weigering van de Burundische autoriteiten om de waarnemers in het land toe te laten. De rapporteur zei daar echter weinig van te geloven omdat de Burundische autoriteiten hem hadden verzekerd alle waarnemers toe te laten. (Reuter)