SHIN KANEMARU (1915 - 1996); De man van goud

Shin Kanemaru, een van de meest invloedrijke naoorlogse politici in Japan, is vandaag overleden. Hij was al geruime tijd ziek. Kanemaru, die lid was van de Liberaal-Democratische Partij (LDP), was tot 1992 een belangrijke man achter de schermen van de Japanse politiek. Als 'kingmaker' wist hij ten minste vier maal een door hem uitgekozen politicus te 'lanceren' in het ambt van premier.

Kanemaru werd geboren in 1915 als zoon van een brouwer van rijstwijn (sake). Pas op latere leeftijd, in de jaren vijftig, deed hij zijn intrede in de politiek. In 1958 werd hij voor de LDP gekozen in het parlement, waarin hij tot 1992 bleef zitten. Hij was verscheidene malen minister en bracht het tot vice-partijvoorzitter. Hoewel hij ook zelf het hoogste politieke ambt, dat van premier, had kunnen grijpen, oefende Kanemaru liever vanuit de coulissen zijn macht uit. Kanemaru gold als een meester-manipulator en fondsenwerver, dankzij zijn nauwe banden met twee machtige lobby's: de bouw en de telecommunicatie. Hierdoor was hij in staat een grote groep LDP-afgevaardigden te financieren en zo te controleren. Op deze wijze kon hij regeringen maken of breken, zo schepte hij zelf ooit op.

Kanemaru was begin jaren negentig een van de Japanse pioniers die - vergeefs - poogden diplomatieke betrekkingen met communistisch Noord-Korea aan te gaan. Hij reisde hiertoe verscheidene malen naar Pyongyang.

De politieke carrière van Kanemaru eidigde in mineur toen hij zich in 1992 moest terugtrekken, nadat was uitgekomen dat hijzelf geld had aangenomen van het vervoersbedrijf Sagawa Kyubin. Enkele maanden later werd Kanemaru aangehouden wegens belastingfraude, oplichting en corruptie. Toen zijn huis doorzocht werd, vonden rechercheurs voor negen miljard yen (140 miljoen gulden) aan contant geld en goudstaven.

In de Japanse pers werd Kanemaru sindsdien spottend aangeduid als de 'man van goud' - het eerste karakter van de naam Kanemaru betekent goud.