Shell investeert miljarden in Siberië

MOSKOU, 28 MAART. Het Brits/Nederlandse concern Shell gaat samen met het Russische bedrijf Evichon drie olievelden in het westen van Siberië ontginnen. De investeringen van de gezamenlijke onderneming zullen meer dan tien miljard dollar bedragen, zo hebben beide bedrijven gisteren laten weten.

Salim Petroleum Development (SPD), zoals de nieuwe onderneming gaat heten, start naar verwachting volgend jaar met de ontginning. Een jaar later kan dan de produktie op gang komen, die in vijf jaar tijd moet groeien tot zes miljoen ton per jaar. Dat komt neer op 120.000 vaten (van 159 liter) per dag. De looptijd van het project bedraagt dertig jaar.

De drie velden bevatten naar schatting bij elkaar 321 miljoen ton olie. Van deze reserves is 100 miljoen ton te winnen, zo verwacht SPD. Dat komt overeen met 700 miljoen vaten.

In de gezamenlijke onderneming hebben Evichon en Shell elk de helft van de aandelen. De bestuursvoorzitter V. Koerilov van Evichon wordt president-commissaris bij SPD. Algemeen directeur Y. Merer, van Shell Salim Development (SSD), een dochteronderming van het Brits/Nederlandse concern, krijgt de post van directievoorzitter bij de gezamenlijke onderneming.