Scherpe kritiek op Shin Bet om moord op Rabin

TEL AVIV, 28 MAART. Een Israelische commissie van onderzoek heeft vandaag vlijmscherpe kritiek uitgeoefend op de binnenlandse veiligheidsdienst Shin-Bet, wegens het falen van de bescherming van premier Yitzhak Rabin.

Deze werd op 4 november in het centrum van Tel Aviv door Yigal Amir vermoord. Amir werd gisteren tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld wegens de moord op Rabin.

Een derde deel van het vanmorgen gepubliceerde rapport, dat onder andere handelt over het opereren van Shin-Betagenten in joods-extremistische organisaties, is niet vrijgegeven. De publikatie van het rapport zelf heeft geen verrassingen opgeleverd omdat topfiguren van de Shin-Bet en de politie al door de commissie waren gewaarschuwd.

De zwaarste kritiek van de commisie-Shamgar treft Karmi Gillon, het ex-hoofd van de Shin-Bet, die kort na de moord op Rabin zijn hoge functie neerlegde. De commissie verwijt hem geen enkele een discussie in de Shin-Bet te hebben gevoerd over inlichtingen die de dienst bereikten betreffende een mogelijke aanslag op Rabin.

Karmi Gillon heeft vanmorgen de bevindingen van de commissie Shamgar scherp gekritiseerd. Volgens hem heeft deze commissie niet voldoende begrip opgebracht voor de zware taak die op de schouders van de Shin-Bet rust. “Er zijn nog meer joden die in het leger dienen of met je in de rij staan voor het kopen van een kaartje voor de bioscoop die in staat zijn een premier in Israel te vermoorden”, waarschuwde hij. Daarmee wilde hij zeggen dat de Shin-Bet de premier onmogelijk hermetisch kan beveiligen tegen moordenaars uit joodse kring. Enkele andere kopstukken van de Shin-Bet werden eveneens door de commissie Shamgar scherp berispt.

In het rapport roept de commissie Shamgar op tot verdubbeling van de sterkte van de Shin-Bet wegens de grote uitdagingen waarvoor Israel staat.

Sommigen commentatoren in Israel zeiden vanmorgen dat het rapport van de commissie Shamgar aantoont dat de 'conceptie' van de Shin-Bet niet klopte. Zij trokken zelfs een vergelijking tussen de blunders die voor het uitbreken van de oorlog in 1973 werden gemaakt en het falen bij de beveiliging van premier Rabin.