'Regering Nigeria leidt VN-missie om de tuin'

LAGOS/AMSTERDAM, 28 MAART. De Nigeriaanse regering doet er alles aan om een missie van de Verenigde Naties, die gisteren aan een bezoek aan Ogoniland begonnen is, om de tuin te leiden. Dat zegt de Beweging voor de Overleving van het Ogoni-volk (MOSOP), die ijvert voor autonomie van Ogoniland. MOSOP beschuldigt de Nigeriaanse regering ervan dat zij de Ogoni's niet laat mee delen in de opbrengsten van de oliewinning in het gebied en eist compensatie van Shell voor de schade die de oliemaatschappij aan het milieu in Ogoniland heeft toegebracht.

Volgens MOSOP zijn de bewoners van Giokoo, de plaats waar vorig jaar vier regeringsgezinde Ogoni-leiders werden vermoord, door de Nigeriaanse autoriteiten op de vlucht gejaagd. De plaats van de bewoners zou zijn ingenomen door agenten van het bewind in Lagos. De radicale Ogoni-leider Ken Saro-Wiwa werd in november vorig jaar geëxecuteerd nadat een Nigeriaanse rechtbank hem schuldig had bevonden aan moord op de vier regeringsgezinde Ogoni-leiders.

Plaatselijke Ogoni-chiefs in onder andere Giokoo, Bera en Bbubu zouden inmiddels zijn opgepakt. Het bewind in Lagos zou van plan zijn om ook hun plaats te laten innemen door regeringsgezinde Ogoni's, aldus MOSOP. Ook de Nigeriaanse democratiseringsbeweging NADECO heeft inmiddels gewaarschuwd dat het niet uitgesloten is dat regeringsgezinden de plaats van de oorspronkelijke Ogoni's gaan innemen gedurende het VN-bezoek. Volgens ooggetuigen in Ogoniland is een groot aantal Nigeriaanse soldaten uit het gebied teruggetrokken.

De missie van de Verenigde Naties bezoekt Nigeria op verzoek van de 'sterke man' van dat land, Sani Abacha. Zij heeft tot taak een onderzoek in te stellen naar het proces tegen Saro-Wiwa en overleg te voeren met het bewind over herstel van de democratie in Nigeria. De missie rapporteert aan de secretaris-generaal van de volkerenorganisatie, Boutros Boutros-Ghali. (AP)