Parlement Wit-Rusland niet achter unie-plan president

MINSK, 28 MAART. De president van Wit-Rusland, Aleksandr Loekasjenko, is gisteren in het parlement in Minsk op verzet gestuit tegen zijn plannen voor een 'unie' met Rusland.

Loekasjenko maakte zaterdag melding van een unie-akkoord tussen Rusland en Wit-Rusland, dat op 2 april moet worden ondertekend. In Wit-Rusland is die bekendmaking met scepsis begroet. In het parlement maakten velen zich boos over het eigenmachtige optreden van de president, die voor zijn vertrek naar Moskou geen enkel detail met het parlement had besproken. Dat gebrek aan dialoog brak Loekasjenko ook gisteren op.

In een volgens waarnemers nogal onsamenhangende toespraak, die een uur duurde, verdedigde Loekasjenko zijn plannen. Hij nam daarbij enigszins afstand van zijn uitlating van zaterdag dat de unie neerkomt op een “eenheidsstaat”. Die opmerking was van Russische zijde zaterdag al direct afgezwakt. Gisteren gaf Loekasjenko toe dat de unie niet neerkomt op “een nieuwe staat”. Hij zei dat beide landen hun soevereiniteit behouden en vergeleek de toekomstige unie met Rusland met de Europese Unie. “Deze unie is onze geschiedenis, en of iedereen het daar nu mee eens is of niet, ze zal dat eeuwenlang blijven”, verzekerde Loekasjenko. De president gaf echter toe dat het nog lang zal duren voordat er sprake is van een gemeenschappelijke munt, een gemeenschappelijke begroting en een grondwet.

Het was gisteren Loekasjenko's bedoeling het parlement ertoe te brengen zijn goedkeuring te hechten aan de bepalingen van het op 2 april te ondertekenen unie-akkoord. Maar die resolutie haalde het niet, omdat het parlement nog geen enkel document onder ogen heeft gekregen. Een tweede resolutie, waarin het parlement moest laten weten de bepalingen van het akkoord te hebben ontvangen, haalde het daarom evenmin.

Veel Witrussische parlementariërs lieten zich gisteren sceptisch uit over de plannen van Loekasjenko. Sommigen zeiden dat het hele project alleen de verkiezingscampagne van de Russische president Jeltsin dient. “We kunnen geen pion in de Russische verkiezingscampagne zijn”, betoogde een van hen. Anderen maakten bezwaar tegen de unie omdat die kan worden gezien als een eerste stap op weg naar het herstel van de Sovjet-Unie.

In zijn toespraak haalde Loekasjenko fel uit naar de organisatoren van een demonstratie vóór de Witrussische onafhankelijkheid en tegen een unie met Rusland, zondag. Die betoging trok 15.000 mensen en was daarmee de grootste in Wit-Rusland sinds dat land onafhankelijk werd. Loekasjenko noemde de organisatoren “vijanden van het volk” en zei dat ze vervolgd zullen worden. (Reuter, AP)