Oplossing crisis in Bangladesh dichterbij, maar spanning blijft

NEW DELHI, 28 MAART. De premier van Bangladesh, Khaleda Zia, heeft gisteren president Abdur Rahman Biswas verzocht een overgangsregering aan te stellen, die moet toezien op nieuwe verkiezingen. Daarmee lijkt de al twee jaar durende politieke crisis in Bangladesh opnieuw een stap dichter bij een oplossing te zijn gekomen. Niettemin blijft de toestand in het land zeer gespannen.

Tot woede van de oppositie heeft de premier nog niet haar ontslag ingediend. Daarom houdt oppositieleider Sheikh Hasina Wajed onverkort vast aan de stakingen, die Bangladesh al enkele weken bijna volledig verlammen. Slechts de afgelopen twee dagen waren de stakingen afgelast, omdat er aanwijzingen waren dat Khaleda Zia zou ingaan op de verlangens van de oppositie.

Sheikh Hasina, die aan het hoofd staat van de Awami-Liga, eist al twee jaar dat Khaleda Zia aftreedt omdat haar regering bij tussentijdse verkiezingen zou hebben gefraudeerd en bovendien incompetent zou zijn. In december 1994 gaven zij en andere leden van de oppositie hun zetels in het parlement op. Eerst deed de ontslageis grotesk aan, maar sinds de parlementsverkiezingen van vorige maand, waarbij de oppositie niet meedeed en slechts tien procent van de kiezers kwam opdagen, zien de meeste waarnemers in Bangladesh in een aftreden van Khaleda en nieuwe verkiezingen de enige uitweg uit de crisis.

Vanmorgen kondigde de politie een samenscholingsverbod af in en nabij regeringsgebouwen in de hoofdstad Dhaka, nadat ook een deel van de ambtenaren had opgeroepen een zitstaking tegen de regering van Khaleda Zia te houden. De regeringsgebouwen behoorden tot de weinige in de stad waar nog werd gewerkt. De meeste kantoren en winkels bleven dicht, uit angst voor represailles van actievoerders van de oppositie.