Ongenoegens bij Goya-opening

MADRID, 28 MAART. Te midden van aanhoudende ruzies binnen de muren van het Madrileense Prado-museum, opent vandaag een overzichtstentoonstelling van het werk van de Spaanse schilder, graveur en tekenaar Francisco de Goya. De tentoonstelling, ingericht in verband met de 250-ste verjaardag van Goya, bestaat uit 171 werken die tot begin juni te zien zullen zijn. De onrust binnen het Prado kwam twee weken geleden opnieuw naar buiten nadat directeur Luzón van het museum, dat een van de grootste verzamelingen klassieke schilderwerken ter wereld herbergt, ten onrechte een nieuw ontdekt schilderij als een Goya had bestempeld.

Ook bij de presentatie gisteren heerste het nodige ongenoegen. Volgens deskundigen is er sprake van haastwerk en geeft de tentoonstelling geenszins een overzicht van het werk van een van Spanjes meest bekende schilders. Van de 171 tentoongestelde werken is het grootste deel afkomstig van de eigen verzameling van het Prado. Dertig schilderijen komen uit buitenlandse museumcollecties, terwijl elf werken worden geleend van andere verzamelingen binnen Spanje. Volgens critici heeft het Prado met de viering van het Goya-jaar een kans gemist om het bestaande werk van de schilder opnieuw te catalogiseren. Deskundigen menen dat er tussen de 70 en de 150 werken in omloop zijn die ten onrechte aan Goya worden toegeschreven. Ook omtrent het in het Prado tentoongestelde La suerte de varas, eigendom van het Getty Museum in Los Angeles - bestaan ernstige twijfels.