O. Europabank in bank Macedonië

LONDEN, 28 MAART. De Oost-Europabank steekt vijftien miljoen mark in Komercijalna Bank (KB), de grootste particuliere bank in de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië. De Macedonische bank richt haar activititeiten vooral op particuliere bedrijven en staatsondernemingen die worden geprivatiseerd. De Oost-Europabank neemt voor vier miljoen mark een belang in KB, waarmee de in Londen gevestigde ontwikkelingsbank de op een na grootste aandeelhouder wordt. Daarvoor levert zij ook een directielid. Daarnaast ontvangt Komercijalna Bank een converteerbare lening van elf miljoen mark van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD), zoals de Oost-Europabank voluit heet. KB zal het krediet gebruiken voor projecten op lange en middellange termijn. Ook zal Komercijalna de lening gebruiken ter financiering van exporthandel en om aandelen te kopen in het privatiseringsproces. Ondersteuning van banken in de regio is een van de speerpunten van het beleid van de EBRD. Zonder een uitgebreide financiële sector kunnen particuliere bedrijven nauwelijks van de grond komen, zo oordeelt de ontwikkelingsbank.