Libris-jury nomineert ondanks een 'mager jaar'

AMSTERDAM, 28 MAART. De verhalenbundel Cellojaren van J. Bernlef, De heerlijkheid van Julia van Oscar van den Boogaard, De opdracht van Wessel te Gussinklo, De god met gouden ballen van Marie Kesels, Huldigingen van Alfred Kossmann en Nachtkwartier van Thomas Lieske zijn genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 1996.

De nominaties werden gisteren in Amsterdam bekendgemaakt door juryvoorzitter J.A. van Kemenade, Commissaris van de Koningin in Noord-Holland.

In de introductie noemde de jury, die verder bestaat uit hoogleraar W. van den Akker, schrijfster Inez van Dullemen en de critici Tom van Deel en Marc Reynebeau, het afgelopen boekenseizoen 'een mager jaar'.

Dit was al gebleken uit de voorselectie die dit jaar uit slechts negentien titels bestond, terwijl de jury gerechtigd is maximaal dertig titels uit te kiezen. Bij de selectie van de zes nominaties heeft de jury, aldus Van Kemenade, een voorkeur aan de dag heeft gelegd voor “wat met enige overdrijving wel 'experiment' kan worden genoemd”.

Het opvallendste aan de nominaties is dat maar liefst vier titels afkomstig zijn van uitgeverij Querido, waarvan directeur Ary Langbroek en redacteur Anthony Mertens dan ook glunderend in de zaal zaten.

Slechts de romans De Opdracht van te Gussinklo en De god met gouden ballen van Kessels verschenen bij andere uitgeverijen, respectievelijk Meulenhoff en De Bezige Bij. Ook opmerkelijk is dat de jury geen enkele Vlaamse auteur heeft uitverkoren; zo ontbreekt in de selectie onder andere de roman Paarden zijn ook varkens van Guido van Heulendonk waarvoor de auteur onlangs nog de Gouden Uil kreeg uitgereikt.

Een andere opvallende uitvaller is De vriendschap van Connie Palmen, een van de best verkochte literaire boeken van het afgelopen jaar en vorig jaar winnaar van de AKO-literatuurprijs. De uitreiking van de Libris Literatuur Prijs, die 100.000 gulden bedraagt, zal worden uitgereikt op 8 mei en wordt rechtstreeks door de NPS uitgezonden.