Kinderagenda

Scheepsjongens

Oktober 1749, 13u het schip van de Verenigde Oost-Indische Compagnie 'Amsterdam' ligt klaar voor de lange reis naar Indië. De scheepsjongens Hein, Hayo en Harmen lopen op de kade en gaan naar het café om de andere bemanningsleden te ontmoeten. Na flink wat biertjes gaan ze zich met de andere schepelingen aanmelden bij het aanmonsteringsbureau, daarna spreekt de schipper de bemanning toe en samen met de bezoekers wordt het afscheidsleid gezongen. Na vier kanonschoten vertrekt het schip naar De Oost en nemen de zeelieden afscheid van het leven aan de wal. Daarmee wordt ook het 'rolspelseizoen' in het Scheepvaartmuseum geopend. Zo'n 65 spelers laten van zondag 31 mrt t/m 9 sept elke dag zien wat er allemaal gebeurde op de kade, in de kroeg en op een VOC-schip voordat het naar Indïe vertrok. Ook zijn er aanstaande zondag zeilmakers en touwknopers die hun oude ambacht demonstreren. Een waarzegster voorspelt de toekomst van de bemanning: zullen ze heelhuids in Indië aankomen of lijden ze schipbreuk onderweg? Ook bezoekers kunnen langs de waarzegster, als ze durven. Verder kan je meedoen met oud-Hollandse spelletjes als ganzetrekken en koekhakken, mag je kijken hoe koks in de kombuis (de scheepskeuken) het eten voor de bemanning klaarmaken en kunnen je ouders in het café een oud-Hollands Jopenbiertje proeven. Nederlands Scheepvaartmuseumn, Kattenburgerplein 1, Amsterdam. Open di t/m za van 10-17u, zon- en feestdagen 12-17u. Vanaf 17 juni is het museum ook op ma open.

Poppenmuseum

Ben je op zoek naar een origineel cadeautje voor een vriendje of vriendinnetje? In het Maastrichtse Poppenmuseum verkopen ze op zondag 31 mrt speelgoed, waar in het museum geen plaats voor is. Als je er dan toch bent, dan kan je mooi de 400 poppen uit de jaren 1780-1950 met meubeltjes, serviesjes, tasjes en parapluitjes bekijken. Ook is er een modesalon waar Parijse poppen de laatste mode (1875) tonen, blikken speelgoed, teddyberen en treinen. Poppenmuseum, Grote Gracht 41, Maastricht. Open do en za van 11-16u en zo 31 mrt van 12-17u. Toegangsprijs voor kinderen tot 10 jaar ƒ 3,-, daarboven ƒ 7,50.

Helmen maken

In het Legermuseum is het woensdagmiddag 4 april weer mogelijk een deel van een wapenuitrusting te maken, dit keer is de helm aan de beurt. Kinderen van 7 tot en met 12 krijgen eerst een rondleiding door het museum. Een medewerker geeft uitleg over de verschillende helmen uit de collectie en jullie kunnen ook een helm opzetten, om te zien hoe groot en te voelen hoe zwaar die is. Na het bezoek aan de expositie gaan jullie naar een knutselruimte van het museum, om er onder deskundige leiding zelf een helm te maken. Omdat er met verf wordt gewerkt, kan je het beste oude kleren aantrekken. Legermuseum, Korte Geer 1, 2611 Delft. Aanvang 13u30 uur, res 015-2150547.

Speurtocht

Het Noordbrabants Natuurmuseum organiseerde een voorjaarsspeurtocht onder de titel 'Een nieuwe lente...'. Alle aspecten van de lente komen aan bod: hoe uit schijnbaar levenloze zaden en knoppen prachtige planten bloemen en bladeren tevoorschijn komen bijvoorbeeld. Hoe dieren uit hun winterslaap ontwaken en eieren uitkomen. De speurtocht voert je door het gehele Natuurmuseum en is vooral geschikt voor kinderen van 9 en met 13 jaar. Het Noordbrabants Natuurmuseum, Spoorlaan 434, Tilburg. Open di tot vrij 10-17u. za en zo van 13-17u. Tweede Paasdag is het museum open van 13-17u.

Zwaan kleef aan

Elk jaar zit er in het vroege voorjaar langs het natuurpad bij het bezoekerscentrum De Wieden een zwaan op het nest. Wist je dat het mannetje en vrouwtje samen dat nest maken? Het mannetje zorgt voor takken en dikke riet- en biezenstengels. Het vrouwtje bouwt het nest. Bovenop de takken komt wat zachter materiaal. Het grote opvallende nest ligt vlakbij het water. Heb je wel eens een ei van een zwaan gezien? Kom dan naar de kindermiddag op woensdag 3 april in bezoekerscentrum De Wieden, Beulakerpad 1, Sint Jansklooster. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar, de middag begint om 13u30 en duurt anderhalf uur. Kosten ƒ 1,- per kind.

    • Tonny Schoemaker