Jol wint van voetbalbond

AMSTERDAM, 28 MAART. De voetbalbond moet Dick Jol binnen vier weken weer aanstellen als scheidsrechter in het betaald voetbal. Dat heeft de president mr. J. Willems van het Hof in Amsterdam vanmorgen in hoger beroep bepaald. Jol was sinds oktober 1995 op non-actief gesteld, omdat hij werd verdacht van het illegaal gokken op wedstrijden die hij zelf leidde.

De KNVB legt zich neer bij de uitspraak. Volgens voorzitter B. Hoppenbrouwer van de scheidsrechterscommissie kan Jol in theorie volgend weekeinde al weer een wedstrijd fluiten. “We zullen loyaal zijn aan de uitspraak van de rechter.”

Volgens president Willems was er onvoldoende bewijs tegen Jol. Willems oordeelde dat de KNVB “onzorgvuldig” had gehandeld en niet had voldaan aan “de eisen van fairplay” ten opzichte van zijn lid Jol, die al vanaf 1990 in het betaald voetbal wedstrijden leidt. De scheidsrechter had volgens het Hof onder meer in de gelegenheid moeten worden gesteld zelf vragen te stellen aan de enige getuige in de zaak, Leo Hogewoning.

Willems gaf aan dat “in de praktijk” moet blijken of Jol na de opzienbarende affaire zonder problemen als scheidsrechter kan optreden. Als dat niet het geval is, kan de KNVB zich voor een zogenoemd executiegeschil bij de rechtbank melden. Jol zelf zag geen problemen. “Ik zal dezelfde scheidsrechter zijn die ik altijd ben geweest.” De voetbalbond heeft steeds op het standpunt gestaan dat een arbiter die in opspraak is geraakt niet meer goed kan functioneren. De KNVB moet Jol, die op 4 oktober 1995 zijn laatste wedstrijd floot, een bedrag van 4.500 gulden per maand betalen als tegemoetkoming in gederfde inkomsten.