Jol: 'Ik heb er zo enorm veel zin in weer te fluiten'

AMSTERDAM, 28 MAART. Scheidsrechter Dick Jol zal geen geen stappen ondernemen tegen de voetbalbond, die hem ten onrechte op non-actief had gesteld. “Ik kan alles vergeten”, zei Jol vanmiddag. “Ik wil alleen maar genieten van dit moment. Dat ik weer kan fluiten is het belangrijkste. Ik ben er klaar voor. Ik zal met de KNVB moeten afspreken wanneer ik mijn conditietesten kan afleggen. Ik heb er zo enorm veel zin in om weer te fluiten.”

De voetbalbond moet de schorsing van scheidsrechter Dick Jol ongedaan maken. Dat bepaalde de president mr. J. Willems van het hof in Amsterdam vanochtend in het hoger beroep dat Jol had aangespannen tegen de KNVB. Het hof bepaalde dat Jol binnen vier weken door de KNVB weer voor wedstrijden in het betaald voetbal worden aangesteld en tevens worden voorgedragen voor internationale duels.

De rechter bepaalde tevens dat de KNVB Jol als gederfde inkomsten in de afgelopen periode 4.500 gulden per maand moet betalen. De 40-jarige Dick Jol kwam verleden jaar in opspraak door de beschuldiging van Leo Hogewoning, een grossier in groenten en fruit uit Rijnsburg die zei te weten dat de arbiter in een Haagse groentezaak geld had gezet op wedstrijden die hij zelf leidde. Het zou in ieder geval om drie duels gaan uit 1993.

De KNVB stelde een onderzoek in en stelde Jol op non-actief. Hij floot op 4 oktober van het vorig jaar zijn laatste wedstrijd, Roda JC-PSV. Het tv-programma Deadline maakte er een item over dat op 2 november werd uitgezonden. Aangezien Jol daardoor in opspraak kwam, besloot de KNVB hem voor het leven te schorsen. Jol heeft steeds ontkend dat hij op zijn eigen wedstrijden heeft gegokt.

De scheidsrechter kreeg in de afgelopen maanden veel bijval van bestuurders, trainers en spelers uit het betaald voetbal. In Den Haag werd een comité 'Jol terug op de velden' opgericht. Buiten de rechtbank in Amsterdam stonden er vanochtend leden van de Groningse studentenvoetbalclub Forward met spandoeken ter ondersteuning van de geschorste arbiter.

Jols advocate mr. Bottinga wees tijdens de eerste zitting vooral op het gebrek aan bewijs. De KNVB beriep zich op een anonieme bron. In het TROS-programma Deadline was het profiel te zien van een man die met een verdraaide stem vertelde dat Jol zijn gokpraktijken beoefende in een groentenzaak in de Haagse wijk Bezuidenhout.

    • Hans Klippus