Japanse sekte failiet verklaard

TOKIO, 28 MAART. Een Japanse rechtbank heeft vandaag de omstreden Japanse sekte Aum Shinrikyo bankroet verklaard en alle bezittingen in beslag genomen. Leden van de sekte voerden een jaar geleden een aanslag met het gifgas sarin uit op de metro van Tokio. Daarbij kwamen elf mensen om en werden meer dan 5.000 gewond. De leider van de sekte, Shoko Asahara en zijn belangrijkste medewerkers, zijn medio 1995 opgepakt.

Gisteren werd de eerste uitspraak gedaan in het proces tegen de Aum-sekte. De 26-jarige Seiji Tashita, die had bekend betrokken te zijn geweest bij de produktie van sarin, werd veroordeeld tot zeven jaar cel. “Dit nieuwe type terrorisme is uiterst zorgwekkend, niet alleen voor Japan maar voor de hele wereld”, zo verklaarde de rechter het vonnis. In totaal zijn dertien leden van de sekte, onder wie Asahara, aangeklaagd wegens moord en poging tot moord in verband met de aanslag. Het inmiddels geopende proces tegen Asahara wordt op 24 april vervolgd. (AP)