ING ziet netto winst fors stijgen

AMSTERDAM, 28 MAART. Bank en verzekeraar ING heeft vorig jaar een netto winst geboekt van 2,65 miljard gulden, 15 procent meer dan in 1994. Het financiële concern wil zijn aandelen volgend jaar op de effectenbeurs van Wall Street laten noteren. Dat heeft ING vanmiddag bekend gemaakt.

De winstgroei was conform eerdere uitspraken van het bedrijf. ING wil naar Wall Street om zijn aandeelhoudersbasis internationaler te spreiden. “Het betekent ook dat wij meer informatie zullen gaan geven aan beleggers, omdat de Amerikaanse beurs dat eist”, aldus een woordvoerder van de groep vanmiddag. Dat brengt met zich mee dat ING onder meer de tot nog toe geheime reserves van de bank moet openbaren, zo verwachten financiele kringen.

Het verzekeringsbedrijf van ING had vorig jaar te lijden onders chade van de orkaan Luis op Sint Maarten, dat een schadelast opleverde van 60 miljoen gulden. Mede daardoor groeide het bedrijfsresultaat van de verzekeringsdochters in 1995 minder snel dan de winst in het bankbedrijf. In verzekeringen verdiende ING vorig jaar 2,11 miljard gulden voor belastingen, een stijging van bijna 15 procent ten opzichte van 1994.

In het bankbedrijf groeide het resultaat sneller, met iets meer dan 16 procent, tot 1,75 miljard gulden. De grootste stijging van inkomsten boekte ING bij de handel voor eigen rekening op financiële markten, waar de winst explodeerde van 37 miljoen gulden naar bijna 1 miljard gulden. Deze “zeer sterke stijging”, zoals ING het noemt, komt deels door de overname vorig jaar van de Britse zakenbank Barings.

ING becijfert dat de verzwakking van de Amerikaanse dollar (ING heeft grote verzekeringsactiviteiten in de VS en veel bankzaken in dollars) en van verschillende Europese valuta het concern 115 miljoen gulden netto winst heeft gekost.

ING vindt het nog te vroeg in het jaar om een concrete voorspelling voor de resultaten in 1996 te geven. Het concern verhoogt het dividend aan zijn aandeelhouders met 11 procent naar 4,15 gulden. Daarmee stijgt het uitgekeerde dividend rapper dan de winst per aandeel, die met iets meer dan 10 procent gestegen is tot 9,60 gulden. In 1994 verdiende ING per gewoon aandeel 8,71 gulden. ING wil op de aandeelhoudersvergadering van 2 mei zijn aandelen gaan splitsen om de verhandelbaarheid van de effecten te vergroten: een aandeel van 2,50 gulden nominale waarde wordt 2,5 aandelen van 1 gulden.

De nieuwste aanwinst van ING, de zakenbank Barings die vorig jaar uit een faillissement werd gekocht, liet “een bescheiden positief resultaat zien”. ING geeft geen apart cijfer van de winstbijdrage.

Bij ING is het aantal medewerkers in Nederland vorig jaar met 312 gedaald tot 28.623.