Frans rapport positief over drugsbeleid Nederland

PARIJS, 28 MAART. Het Nederlands drugsbeleid heeft verrassende resultaten geboekt op sociaal en medisch terrein. Daar kan Frankrijk van leren. De Nederlandse politie werkt aan die sociale benadering goed mee, maar de strafrechtelijke aanpak van de grote drugshandel is in één open Europa onaanvaardbaar zwak.

Dat is de conclusie van een vanmorgen gepresenteerd rapport van de Commissie voor Culture, Familie en Sociale zaken van de Franse Assemblée Nationale. De opsteller, de Noordfranse huisarts en parlementarier, Michel Ghysel, nam duidelijk afstand van de 'scheldwoorden' gebruikt door zijn collega's die Nederland vorige week een 'narco-staat' noemden en opriepen tot een boycot van Nederlandse produkten.

Na bezoeken aan Nederland concludeert Ghysel dat de lage aantallen Aids-slachtoffers ten gevolge van heroïne gebruik en de voorspoedige ontwikkeling van het Nederlandse methadon-beleid nuttige voorbeelden zijn. “Daar liggen wij enige jaren op achter.” Ook daarom, zei hij in een toelichting, “verdient Nederland beter dan de naam van een internationaal drugsparadijs”. Dr. Ghysel toonde zich echter kritisch over ondermeer de te lage drempel voor methadonbehandelingen in Nederland en te milde straffen voor zware drugshandelaren. Bovendien moet de haven van Rotterdam door intensievere controles een even weinig aanlokkelijke invoerhaven van drugs worden als de andere Europese havens.

Ghysel erkende dat met name door de gebrekkige assimilatie van twee generaties Noordafrikanen in Frankrijk een voor de verleiding van drugs kwetsbare bevolkingsgroep bestaat die hij wil beschermen tegen te makkelijk beschikbare drugs in en uit Nederland. Hij betwijfelt of het Nederlandse onderscheid tussen soft en hard drugs houdbaar is. “Ik wil de twee procent beschermen die eraan verslaafd raakt. Wie er vatbaar voor is valt voor de verleiding op hard drugs over te gaan”.