Excuses van Elizabeth aan Tsjechië

PRAAG, 28 MAART. De Britse koningin, Elizabeth II, heeft gisteren op de eerste dag van haar staatsbezoek aan Tsjechië haar verontschuldigingen aangeboden voor de rol die Groot-Brittannië in 1938 in München heeft gespeeld en het beleid van appeasement jegens nazi-Duitsland.

In 1938 ging de toenmalige Britse premier, Neville Chamberlain, in het verdrag van München akkoord met de Duitse bezetting van het Sudetenland, de door etnische Duitsers bewoonde grensgebieden van Tsjechoslowakije. Het verdrag, dat behalve door Hitler en Chamberlain ook door de Italiaanse Duce Mussolini en de Franse premier Daladier werd getekend, leidde uiteindelijk tot de ondergang van de eerste Tsjechoslowaakse republiek. De nazi's bezetten Bohemen en Moravië en Slowakije werd, hoewel formeel 'onafhankelijk', een fascistische marionettenstaat. Tijdens een diner met president Havel zei de Britse koningin gisteravond dat 'München 1938' “de enige schaduw” over de Brits-Tsjechische relaties in deze eeuw is geweest. “Ik begrijp en waardeer de gevoelens in dit land over het akkoord van München”, zei ze.

Eerder had de Britse koningin Polen bezocht. Bij dat bezoek ging iets mis. Een toespraak van de koningin tot het Poolse parlement bevatte volgens de vooraf uitgereikte officiële tekst de zin: “We kunnen het leed van het Poolse volk, noch het verschrikkelijke lot van de Poolse joden onder de nazi-bezetting vergeten.” Maar de koningin sprak die zin niet uit: door een fout was de zin weggevallen uit de computerprint van de tekst, zoals die door haar werd voorgelezen. De Britten houden het op “een menselijke fout” van een adviseur van de koningin en hebben hun verontschuldigingen aangeboden. (Reuter)