Ex-bankier naar filmfestival

AMSTERDAM, 28 MAART. Het Algemeen Bestuur van het Nederlands Filmfestival (voorheen de Nederlandse Filmdagen) heeft mr.F.J. Afman benoemd tot zijn voorzitter. Afman was tot 1987 als bankier betrokken bij de financiering van internationale filmprodukties. Onder zijn leiding groeiden Slavenburg's Bank en later Crédit Lyonnais Bank Nederland (CLBN) uit tot de belangrijkste geldschieter in de wereld van onafhankeljke producenten. Kort voor het debâcle van de overname van MGM door de Italiaanse zakenman Giancarlo Parretti, waar Crédit Lyonnais veel geld mee verloor, werd Afman onafhankelijk adviseur en was twee jaar managing director van het agenstchap International Creative Management (ICM) in Los Angeles. Hij volgt in het bestuur van het Utrechtse festival de voormalige communistische politicus Rinus Haks op.