Der keerlen god blijkt man uit achtste eeuw

RIJNSBURG, 28 MAART. Niet 'der keerlen god' graaf Floris V (1254-1296) ligt in de in 1975 door koningin Juliana plechtig ingewijde tombe van de Hollandse graven in Rijnsburg, maar een onbekende man uit de achtste eeuw. Ook de vijftien andere vermeende grafelijke skeletten in de tombe stammen uit de Karolingische tijd. Dit concluderen fysisch antropoloog G. Maat van de Rijksuniversiteit Leiden en amateurhistoricus E. Cordfunke, hoogleraar chemie en werkzaam bij het Energie Centrum Nederland in Petten.

De skeletten waren in 1949 en 1951 gevonden bij opgravingen van de oude abdijkerk in Rijnsburg, de familieabdij van de graven. In 'graf 92' werd een skelet gevonden dat sporen droeg van zwaardhouwen. Dr. B. Dijkstra van de Rijksuniversiteit Groningen deed het onderzoek van de skeletten. Hij kwam tot de conclusie dat Floris V was gevonden, de populaire graaf die op 27 juni 1296 door Gijsbrecht van Amstel bij Muiderberg werd vermoord.

De botten zijn onlangs opnieuw tevoorschijn gehaald om ze te beschermen tegen de invloed van vocht en om kleine stukjes ervan veilig te stellen voor toekomstig DNA-onderzoek. Röntgenonderzoek van het skelet van Floris V leidde tot twijfel. Maat: “Ik ontdekte 17 keer een groeivertraging. Floris V zou een chronisch zieke, kwakkelende figuur moeten zijn geweest. Vervolgens bleek uit C14-onderzoek een geheel andere leeftijd. Maat: “Ze hebben een karolingisch grafveld opgegraven.” Maat is niet gelukkig met zijn bevindingen. “Ik had subsidie willen aanvragen om het DNA-onderzoek te pushen.” Gisteren opende prins Floris, zoon van prinses Margriet, in het Muiderslot het Floris V-Jaar ter herdenking van zijn 700-ste sterfjaar.

    • Theo Toebosch