De nalatenschap van Jacqueline Kennedy Onassis

Veiling van 'The Estate of Jacqueline Kennedy Onnasis'. Sotheby's New York. 1334 York Avenue, NY 10021. 23 t/m 26 april. Inl 00-12126067000. Catalogus $ 90,- ($ 45 paperback). Schriftelijk bieden: Inl 00-12126067414.

De veiling bij Sotheby's van de nalatenschap van Jacqueline Kennedy Onassis is niets anders dan een luxe 'stoopsale', New Yorks variant op Koninginnedag. Bijna 1200 voorwerpen gaan er onder de hamer, met een gezamenlijke waarde van vijf miljoen dollar. Een lage schatting, de 'glamourwaarde' is niet meegerekend. De lijvige veilingcatalogus is verluchtigd met foto's van Jackie met de kinderen, Jackie in het Witte Huis, Jackie in haar appartement op Fifth Avenue in New York, waaruit veel van de objecten afkomstig zijn, en Jackie met de sieraden die te koop worden aangeboden. Het is een bestseller. Geen zichzelf respecterend week- of maandblad laat na er een eerbiedig uittreksel uit te publiceren. Is het gebodene al die opschudding waard? Nauwelijks. Het is per slot van rekening tweede keus.

Dit zijn de dingen die John en Caroline Kennedy niet wilden hebben. Veel is geschonken aan de John F. Kennedy Library Foundation in Boston. De vroegere presidentsvrouw had bovendien wat betreft het inrichten van huizen een onpersoonlijke smaak, niet iets voor 'Architectural Digest'. Conventioneel, zuinig, gericht op comfort, geen voorwerp mocht de aandacht trekken: dit is volgens Calvin Tomkins in The New Yorker volkomen in overeenstemming met haar afkomst. Delfts Blauw, al dan niet echt Louis XVI-meubilair en de prenten behoren tot de standaarduitrusting.

Zo worden we niet veel wijzer over mevrouw Kennedy. Alleen twee gouden aanstekers verraden dat zij een kettingrookster was; een feit even zorgvuldig verborgen gehouden als indertijd de rolstoel van President Roosevelt. Er zijn veel sieraden, de meest spectaculaire geschonken door haar tweede man Aristoteles Onassis. Klaarblijkelijk ging hij bij iedere gelegenheid - verloving, trouwerij, Kerstmis - naar Van Cleef & Arpels. Speciaal liet hij in 1969 oorbellen maken ter herinnering aan de eerste maanlanding: twee gouden bollen met kraters, aan een kettinkje van vier ruimtecapsules (geschatte waarde $ 1000-$ 1200). Het duurste object uit de catalogus is de verlovingsring, met een diamant van 40.42 karaat, de twee na grootste gesneden uit de beroemde Lesotho-diamant van 601 karaat. De splijting ervan in maart 1968 was live op tv te volgen ($ 500.000-600.000). Voor twee à drie honderd dollar zou men nog een kostuumjuweel kunnen bemachtigen, zoals de zwarte kralenketting gedragen tijdens Kennedy's campagne voor het presidentschap.

Er is typische stoopsale-rommel, zoals geschilferd aardewerk en kitschschilderijen. Het is een raadsel wat de Kennedy's zagen in de kunstenaar Aaron Shikler, die in 1969 de opdracht kreeg voor een officieel portret voor het Witte Huis. Shikler wilde Jacky schilderen zoals “hij - en de rest van het land - haar zag, als een etherische vrouw, van bijna mythologische allure”. Dat wil zeggen: als een domme pop in een soepjurk. De voorschetsen en de portretten van de kinderen zijn braaf academisch. Op beeldend kunstgebied is er weinig om van op te kijken. Een tekening van Robert Rauschenberg (gift van de kunstenaar, $ 80.000-$ 100.000), en een onverwachte houtskoolschets van de president door Elaine de Kooning. Mrs. Kennedy was vooral een boekenmens (ze werkte 20 jaar als uitgever). Een groot deel van de veiling betreft dan ook boeken, interessant door opdrachten van de gevers, van Ben Gurion tot John Cage.

Belust op een plaatsje in de geschiedenis? Men kan thuis gaan zitten achter het tafeltje waaraan de president in 1963 zijn handtekening zette onder een verdrag op het nemen van nucleaire proeven ($ 20.000-30.000). Wie behoefte heeft zijn zitvlak te laten rusten waar eens de president van de Verenigde Staten en de First Lady hebben gezeten, kan bieden op leren paardenzadels of Kennedy's schommelstoelen. Er zijn een paar goedkope voorwerpen, zoals een reeks bloempotten van diverse afmetingen ($ 150-250). De kans op koopjes is op deze veiling gering. Er wordt vooral gesuggereerd dat uit een bloempot uit de nalatenschap van Jacqueline Kennedy Onassis een mooiere plant zal bloeien dan uit een bloempot aangeschaft op mijn stoep.

    • Reineke Hollander