Cent wellicht terug in Europese gedaante

AMSTERDAM, 28 MAART. De Nederlandsche Bank (DNB) zou het op prijs stellen als de cent weer terugkomt. “Het is een reële mogelijkheid”, beaamde donderdag een woordvoerder van de bank in Amsterdam na berichten uit Duitsland dat het muntje met een waarde van een honderdste euro, de toekomstige munteenheid van de EU, mogelijk cent gaat heten. De cent werd gisteren geopperd door muntmeester Dieter Nedele van de Munt in Stuttgart, in de aanloop naar een internationale muntenbeurs. Volgens hem doet de naam op het ogenblik de ronde in de landen van de EU.

De cent is in Nederland begin jaren '80 uit de roulatie genomen. De beslissing of het muntje weer terugkomt, maar dan in de hele Europese Unie, is aan de centrale-bankpresidenten van de lidstaten. Daar gaan nog enkele maanden overheen, aldus de DNB-woordvoerder.

Niet bekend

Er moeten miljarden 'centen' komen. Vanaf 1 januari 2002 kunnen de Europeanen ze als betaalmiddel gebruiken, drie jaar na de start van de Economische en Monetaire Unie (EMU). (ANP, DPA)