Beurs gematigd enthousiast over jaarcijfers ING

AMSTERDAM, 28 MAART. De Amsterdamse effectenbeurs heeft vanmorgen gematigd enthousiast gereageerd op de jaarcijfers van ING. De koers van het aandeel was kort na het middaguur 2 gulden hoger op 119. De AEX-index voor de meest verhandelde fondsen boekte een winst van 0,03 punten.

AMSTERDAM. Het duurde vanmorgen even voordat beleggers het nieuws (aandelensplitsing, notering aan de beurs van New York en een netto winststijging met 15 procent) hadden verwerkt. Voorafgaand aan de publikatie van de jaarcijfers was de koers van de bank verzekeraar opgelopen van 117 gulden tot 118,50. Direct na de publikatie van de cijfers daalde de koers licht, maar uiteindelijk besloten beleggers ING toch te belonen.

Behalve de jaarcijfers van ING werden ook de jaarcijfers van Interatio-Muller kort na het middaguur bekend. De koers van het aandeel was vooruitlopend op de presentatie van de jaarcijfers al gedaald en noteerde kort na het middaguur 3,60 gulden lager op 131,40. De winst van Interatio over 1995 kwam uit op 85,1 miljoen gulden in vergelijking met 70,3 miljoen in het voorgaande jaar (een stijging van 21 procent). Concurrent ABN Amro steeg met 80 cent topt 81,90 gulden, Fortis Amev met 90 cent naar 116,20 gulden en Aegon - dat morgen jaarcijfers presenteert - met 20 cent tot 74,60 gulden.

Havenconcern HES Beheer maakte vanmorgen een forse toename van de verliezen bekend tot 32,7 miljoen gulden in vergelijking met 6,9 miljoen in het afgelopen jaar. De koers van het aandeel daalde met 70 cent tot 13,20 gulden. Randstad werd vanmorgen opnieuw beloond voor de vooruitzichten die de uitzendorganisatie gisteren bekend maakte. Het aandeel steeg met 3,50 gulden tot 94,50 gulden omstreeks het middaguur.

Beleggers zijn volgens een handelaar aangenaam verrast door de aankondiging van Randstad dat de winst over het eerste kwartaal boven verwachting zal zijn. “Topman Goldschmeding verkoopt het ook goed”, zegt hij. “Bovendien heeft Randstad een soort monopoliepositie opgebouwd bij de Olympische Spelen in Atlanta en dat moet toch een zeer positieve bijdrage aan het resultaat gaan leveren.”

Een belangrijke verliezer was Getronics. De automatiseerder leverde 2 gulden in op 123 gulden. Dit kwam na de opmars van de afgelopen maanden nauwelijks als een verassing.

De obligatiemarkt drukte de stemming op het Damrak. De jongste tienjarige staatslening noteerde omstreeks het middaguur enkele dubbeltjes lager. Het rendement op deze obligatie, de lange rente, kroop vanmoregn omhoog van 6,40 naar 6,44 procent.

De Duitse centrale bank, de Bundesbank, liet vanmiddag de rentetarieven ongewijzigd. Dit resulteerde kort na het middaguur in hernieuwde druk op de obligatiekoersen.

In de koersen van de belangrijkste internationale valuta's kwam vanmorgen nauwelijks verandering. De dollar noteerde omstreeks het middaguur 1,6609 gulden, een fractie lager dan de slotkoers van 1,6615 gulden gisteren.

NEW YORK De effectenbeurs van New York moest gisteren terrein prijsgeven. De Dow Jones-index van de dertig meest verhandelde fondsen daalde met 43,72 punten tot 5626,88. In het laatste uur van de handel ging de beursindex zo hard naar beneden dat de voorgeprogrammeerde computerhandel kortstondig werd stilgelegd.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio daalde de Nikkei-index van 225 aandelen gisteren met 34,16 punten tot 21.295,82.