Apple kondigt zwaar verlies aan

NEW YORK, 28 MAART. Het Amerikaanse computerbedrijf Apple voorspelt voor het tweede kwartaal een negatief resultaat na belastingen van ongeveer 700 miljoen dollar, veel meer dan analisten hadden verwacht. Bestuursvoorzitter Gilbert Amelio van Apple heeft dit gisteren gemeld.

In een verklaring onderstreept de topman drie ontwikkelingen die Apple voor problemen stellen. Als eerste noemde hij een “substantieel” kleinere omzet ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar door de tegenvallende afzet van pc's. Door die kleinere verkoop ziet Apple zich genoodzaakt 350 miljoen dollar af te schrijven op voorraden. Het zou vooral gaan om Macintosh pc's voor de consumentenmarkt, die door de introduktie van nieuwe modellen snel minder waard worden. Door prijsdalingen daalt ook de waarde van voorraden halfgeleiders. Tenslotte heeft het computerbedrijf voorzieningen getroffen voor een eerder aangekondigde herstructurering.

De voor herstructurering vormen de “kritieke eerste stappen” die de ommekeer moeten brengen, zo gaf Amelio aan. Begin mei zal hij meer bijzonderheden over de plannen ontvouwen. Eerder dit jaar nam Amelio het roer bij de veel geplaagde computerfabrikant over van Michael Spindler. Apple leed in het eerste kwartaal van dit jaar een verlies van 68 miljoen dollar.

Begin dit jaar verruimde Apple zijn licenties door een vergaand akkoord met Motorola. De overeenkomst moet ertoe leiden dat meer 'klonen' van de Macintosh-computer kunnen worden gemaakt, waardoor het aandeel van Apple op de markt voor personal computers kan groeien. De verruiming van het licentiebeleid was een van de eerste beleidsdaden van Amelio. Apple maakte zijn besturingssysteem Mac in 1994 al beschikbaar voor kleinere klonenproducenten. Motorola is producent van de Power PC-chip, die wordt gebruikt in de nieuwere Apple-computers. De met IBM ontwikkelde chip moet concerreren met de Pentium van Intel.